Waarom dieren mensen redden
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom redden dieren mensen?

De gepensioneerde politieagente maakte haar standaardwandeling langs een ruig deel van de Australische kust. De golven sloegen tegen de rotsen. Haar hondje danste om haar heen, opgewonden door de harde wind en de vele opwindende geuren. Toen de hond een paar meeuwen wegjaagde, ging het mis en kwam deze zelf in zee terecht. Lynn wist eerst niet wat ze moest doen, maar probeerde toen voorzichtig naar het water te lopen. Dat was een vergissing en ze gleed uit over de gladde stenen. In het water besefte ze pas hoe wild de golven waren en het leek erop dat de zee haar bewust op de rotsen wou smijten.

Even verderop probeerde haar hond Ramsay, zijn hoofd boven water te houden. De situatie leek volkomen hopeloos, maar toch schrok Lynn, toen ze een grote vin boven het water zag verschijnen. In de Australische kustwateren komen immers ook mensenhaaien voor. Het was echter geen haai, maar een dolfijn. Een groep dolfijnen leiden daarna Lynn en haar hond naar een deel van de kust waar ze aan land konden gaan. Uitgeput, maar dankbaar keken ze de groep dolfijnen na.

Bekijk ook:
Orang-oetan redt man uit het water

Waarom dieren mensen redden

Voor veel biologen is het nog steeds een groot raadsel. Het is inmiddels bekend dat er veel gevallen zijn geweest dat dolfijnen, maar ook orka’s mensen hebben gered. Dat kan door te voorkomen dat ze verdrinken maar ook door roofdieren te verjagen. Dat laatste is extra bijzonder als je beseft dat dolfijnen, ondanks hun naar mensenbegrippen vriendelijke uiterlijk, zelf ook felle roofdieren zijn.

Doctor Naomi Rose van Humane Society International noemt het altruïsme van de grote zeezoogdieren. Bekend is dat dolfijnen behalve hun jachtinstinct ook onzelfzuchtige gedrag kunnen tonen. Ze zijn intelligent en gevoelvol en kiezen er daarom blijkbaar automatisch voor om mensen te redden als het duidelijk is dat deze in de problemen verkeren. Dat is voor een dolfijn schijnbaar even normaal als voor een mens om in actie te komen als er een familielid in nood is.

Zo lang de mens echter niet in staat is om de taal van de dolfijnen te begrijpen zal het onduidelijk blijven wat en waarover er wordt gecommuniceerd tijdens een dergelijke reddingsactie. Is er een speciale reden en kunnen we als mens daarvan nog leren?

Bekijk ook:
Dieren redden andere dieren

Waarom redden dieren mensen? 9

De band tussen mens en dier

Het is allang geen vraag meer of de band met een dier positief is voor het welzijn van de mens. Een huisdier zoals een hond of een kat is goede oplossing om zaken als vereenzaming en isolement te voorkomen. Daarbij is het ook een feit dat de dieren over het algemeen profiteren van deze relatie. De meeste mensen zijn gewoon goed van hun huisdier en geven deze de verzorging die ze nodig hebben. Daarbij is het overigens onduidelijk hoe de dieren de mens daarbij zien.

Van de hond wordt vaak gezegd dat deze zich als onderdeel van een roedel beschouwd waarvan een deel gewoon op twee benen loopt. Bij katten is dat wat minder goed te begrijpen. Een kat is een solitair dier dat in de natuur vaak alleen leeft. Alleen als het tijd is om zich voort te planten, komen ze korte tijd samen. Toch weten we ook dat solitaire dieren niet altijd alleen willen zijn.

Lees hier 100 leuke weetjes over dieren.

Dieren redden mensen

Als er meer dan voldoende voedsel is, in de tijd dat de zalmen paren, voelen zelfs de normaal gesproken erg humeurige grizzlyberen zich op het gemak in elkaars gezelschap. Wellicht dat voldoende voedsel de reden is dat een kat de mens in zijn omgeving duldt? In ieder geval is het duidelijk dat mensen nog heel veel kunnen leren van het gedrag van dieren zoals dolfijnen.

Bekijk ook:
Kat redt kleuter die bijna van de trap duikelt

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.