in

NiceNice LOLLOL OMGOMG

Orang-oetan redt man uit het water

Bijzondere handreiking

De foto’s gingen meteen de hele wereld rond en dat zal niemand verbazen. Het beeld is zo menselijk: een hand uitreiken naar iemand die in het water staat. Maar het was geen mens die dit gebaar maakte maar een prachtige orang-oetan. Een medewerker van een natuurbeschermingsorganisatie was bezig met een moeilijk en gevaarlijk klusje: slangen opsporen in de rivier. Deze vormden een bedreiging voor de orang-oetans die daar leven en moesten worden weggevangen. Anil Prabhakar, een amateurfotograaf, zag een oranje gestalte voorzichtig naderen.

‘Heb je hulp nodig?’

In het natuurgebied waar Anil met een aantal vrienden foto’s aan het maken was, leven nog ongeveer 650 orang-oetans die zo goed mogelijk worden beschermd. Maar deze ene mensaap leek iets terug te willen doen. Hij reikte de hand naar de man en de enige verklaring leek te kunnen zijn dat de orang-oetan vermoedde dat de man in problemen was en hem wou helpen uit het water te komen. De zeer ervaren medewerker nam de hulp overigens niet aan. Een volwassen orang-oetan is ongelooflijk sterk en het blijft een wild dier. De medewerker bewoog zich langzaam weg van de mensaap om die duidelijk te maken dat hij geen hulp nodig had.

Dutch monkeys

De orang-oetan is de grootste aap die in de boomtakken leeft en komt uitsluitend op Borneo en Sumatra voor. De plaatselijke bewoners noemen de aap ook wel spottend Dutch monkeys, vanwege hun roodachtige vacht en dikke buik. Maar een orang-oetan is beslist geen doetje. Een volwassene kan zich aan één vinger ophijsen en beschikt over enorme spierkracht. Toch is ook deze mensaap bedreigd in het voortbestaan. Er zijn er volgens schattingen inmiddels niet meer dan tussen de 45.000 en 60.000 en dat aantal neemt nog steeds af .

Bekijk ook:
Otters nemen wraak op treiterapen

Palmolie en ongeschikte huisdieren

Het regenwoud waarin de orang-oetan leeft wordt steeds meer gekapt om plaats te maken voor plantage voor palmolie. Indonesië heeft een van de snelst groeiende en jongste bevolkingen ter wereld. De economische vooruitgang gaat helaas vaak te koste van het regenwoud. De ontbossing op Sumatra en Borneo is vergelijkbaar met die in het Amazone gebied. De leefruimte voor de orang-oetan wordt steeds kleiner.

Ondanks het feit dat het strikt verboden is om een orang-oetan als huisdier te houden, worden volgens experts nog ieder jaar een paar duizend jonge dieren voor dat doel gevangen. De moeders worden daarbij genadeloos gedood. Men spoort dieren in gevangenschap op en plaatst die indien mogelijk weer in het regenwoud.

Een belangrijke schakel in het regenwoud

Orang-oetans zijn strikt vegetarisch en leven met name van het fruit dat ze in de boomtoppen oogsten. Hierdoor zijn ze een van de belangrijkste ‘helpers’ van vruchtbomen in het regenwoud. Dankzij de grote afstanden die deze apen kunnen afleggen, worden zaden over het gehele bos verspreid. De orang-oetan is in tegenstelling tot de meeste andere apen een solitair dier. Vrouwtjes leven soms nog enigszins in elkaars nabijheid, maar de geslachtsrijpe mannetjes dulden geen concurrenten in hun territorium.

Bekijk ook:
De 10 meest giftige slangen ter wereld

Lees ook: Moeder en 3 kinderen overleven 34 dagen in de jungle

Veteran

Geschreven door Rosalyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De topfavorieten van het aankomende Formule 1 seizoen

Dit is de trap in je ballen compilatie