Straatkatten ingezet in Chicago
Saved Read later
Deel dit bericht

Straatkatten ingezet in Chicago

In het oude gedeelte van Chicago heerst al meerdere jaren een rattenplaag. Een deel van het gebied wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In panden die soms al jarenlang leegstaan hebben zich ratten gevestigd die er ‘s nachts op uit trekken om in de buurt een maaltje te halen. Daarbij is het huisvuil een welkome bron van voedsel. Als er gebouwen gesloopt worden, gaan de ratten en masse op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Het is voor de bewoners in de nabije omgeving dan bepaald geen prettig gezicht om de ratten ook bij daglicht door de straten te zien marcheren. ‘Tijdens een bbq liepen de ratten in grote aantallen langs onze voeten’  griezelt een bewoonster van de wijk. Het bestrijden van ratten is niet eenvoudig omdat rattengif in een buurt waar ook veel kinderen wonen niet echt tot de mogelijkheden behoort. Ook zorgt dergelijk gif uiteraard voor problemen onder de huisdieren. Maar er is ook een andere optie: de grootste vijand van de rat inzetten: katten.

Hoe kom je aan straatkatten?

Gelukkig is er in de nabije omgeving een asiel waar zwerfkatten worden opgevangen. Tot dusverre zag de toekomst van menig zwerfkat er niet goed uit. Maar als rattenvangers werden ze ineens weer populair. In de omgeving met de grootste concentratie ratten zijn inmiddels 400 voormalige straatkatten ingezet. Dat zijn in het algemeen de grootste en felste exemplaren. Dat gaat uiteraard niet zomaar. Een gezin kan een kat aanvragen ten behoeve van het rattenprobleem. Dat is niet gratis en de kat wordt in eerste instantie gehuurd. De huurders moeten eerst de kat laten acclimatiseren en een tehuis bieden.

Bekijk ook:
Onderzoek bewijst dat katten op hun baasjes lijken

Katten op rattenjacht

Pas na een paar weken mag de kat op jacht naar zijn eerste rat. Het dier moet verder ook goed verzorgd worden en hoeft niet op een rattendieet. Vanuit het opvangcentrum worden de katten regelmatig gecontroleerd. Als de huurders niet goed genoeg zorgen voor hun dier, wordt het contract ontbonden. Maar dat gebeurt maar zelden en het project is een groot succes. Sommige bewoners hebben inmiddels drie straatkatten onder toezicht en zeggen sindsdien geen overlast meer te hebben gehad van ratten. Het probleem van een rattenplaag doet zich niet alleen in Chicago voor. Ook New York kampt met een rattenplaag en veel dichterbij zijn er ook wijken in Rotterdam waar ratten dagelijks worden gezien. Kunnen ook daar katten wellicht een oplossing bieden als rattenvangers? Experts twijfelen aan de resultaten in Chicago en zien de kat ook niet als een echte oplossing.Kat en rat

De kat als rattenvanger

Ook de luiste en dikste huiskat heeft een jachtinstinct en dat verdwijnt ook nooit. Het spelletje met het bolletje wol is voor je kat ook meer dan een spel. Het is de jacht en dat zit tot in het diepst van de genen van het roofdier dat de kat nu eenmaal is. Ratten zijn slimme knaagdieren en de angst voor katten zit er goed in. Zodra er een kat in de buurt is, zal een rat zich verstoppen en uit zicht blijven tot het roofdier is verdwenen. Dat maakt een rat een moeilijke prooi voor een kat. Daarnaast is een flink uit de kluiten gewassen rat ook een tegenstander van formaat.

Een gezonde sterke kat kan iedere individuele rat zonder problemen de baas, maar een groep ratten is vaak te veel gevraagd. Katten kiezen dus liever voor kleinere en eenvoudiger prooien zoals muizen, vogels en ander klein grut. Alleen als een kat echt honger heeft of een onvoorzichtige rat treft, zal deze zijn prooi worden. Het succes in Chicago zal waarschijnlijk dan ook vooral te danken zijn aan het feit dat ratten zich veel minder snel laten zien nu ze weten dat er katten op straat lopen.

Bekijk ook:
Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.