Orka’s rammen zeilboten voor Europese kust
Saved Read later
Deel dit bericht

Orka’s rammen zeilboten voor Europese kust

Voor zover bekend heeft een orka in het wild nog nooit een mens aangevallen. Er zijn zelfs meerdere verhalen bekend waarbij een orka een mens van de verdrinkingsdood heeft gered of een aanval van een haai heeft verhinderd. De orka werd gezien als mensenvriend of in ieder geval niet als vijand. Dat laatste is ook maar goed voor individuele mensen, want een orka van 7 meter met een gewicht van 5 ton is zelfs een grote witte haai de baas.

De orka wordt in het Engels ook met killerwhale aangeduid. Voor diverse grote zeedieren zoals zeeleeuwen, haaien, roggen en andere vissen is de orka ook een echte killer. Maar waarom lijkt deze intelligente zeebewoner het nu op de mens hebben voorzien voor de kusten van Spanje en Frankrijk?

De intelligente orka

De orka beschikt over een enorme brute kracht waarmee het lijkt te kunnen spelen met zijn prooi. Maar behalve die enorme kracht heeft dit zeezoogdier ook een stel hersenen dat groter is dan die van mensen. Het is duidelijk dat een orka bij de jacht ook gebruik maakt van zijn intelligente en in staat is om een methode te bedenken waarmee hij alsnog een prooi kan grijpen. Natuuronderzoekers hebben regelmatig meegemaakt dat een orka alsnog een zeeleeuw of een ander prooidier na een periode van bestuderen van de situatie te pakken wist te krijgen.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Ook lijkt het duidelijk dat orka’s samenwerken als dat nodig is en over een eigen taal beschikken.

Orka’s rammen zeilboten voor Europese kust 13

De mens en de orka

De orka heeft geen natuurlijke vijanden, daarvoor is het dier te groot en sterk. Mensen hebben orka’s wel gedood omdat ze die als een concurrent zagen voor de vangst van vis hoewel dat feitelijk niet het geval is. Ook voor het vlees zijn orka’s gedood maar er zijn meer smakelijke prooien. Een ander minder positief contact tussen de beide soorten ontstond toen de orka als een attractie werd gezien voor dolfinaria en zeeaquaria.

Uitsluitend jonge dieren werden gevangen, vanwege de transportproblemen voor volwassen dieren. De orka’s begrepen al snel wat de bedoeling was en reageerden daar intelligent op. Volwassen mannendieren vielen de boten aan zodat de vrouwtjes met jongeren konden ontsnappen. Als dat niet werkte lieten de moederdieren hun jongen nooit in de steek, ook niet als dit hun eigen dood betekende. In de natuur komt dit gedrag verder niet voor.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

De aanvallen op zeilboten voor de Europese kust

Biologen staan voorlopig nog voor een raadsel waarom orka’s voor de Europese kusten een dergelijk afwijkend gedrag vertonen. Het is bekend dat orka’s zich gestoord voelen door het geluid van motorboten. Bij voorkeur ontlopen ze die of geven ze een boot eens een duwtje. Maar zeilboten zijn nauwelijks van interesse voor de dieren. Enkele experts denken dat de agressie ook gericht is tegen de mens en niet de boten. Het is bekend dat in het gebied van de aanvallen veel resten van netten liggen, die jonge orka’s fataal kunnen worden. Wellicht dat de intelligente orka duidelijk wil maken dat ze geen mensen meer tolereren in hun domein.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.