hond snapt per ongeluk
Saved Read later
Deel dit bericht

Niet getreurd, honden blijken lompheid van baasjes te herkennen

Wie wel eens per ongeluk op de tenen van zijn honden gaat staan, of per ongeluk een koekje buiten bereik laat vallen, hoeft zich hier niet meer schuldig over te voelen. Uit onderzoek is gebleken dat honden het verschil snappen tussen iets opzettelijk doen of per ongeluk. Dat heeft het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports bekend gemaakt.

Hoe werkt de brein van een hond?

Als je een hond hebt, dan weet je dat die dieren eigenlijk best wel slim zijn. Zodra je om 9 uur ‘s avonds opstaat van de bank, weet de hond al dat je van plan bent om de riem te pakken en een rondje te gaan lopen. Tot op heden werd altijd gedacht dat dit een kwestie van een patroon was. Hoewel we al sinds dag en dauw bevriend zijn met de hond, weten we eigenlijk vrij weinig over hoe zo'n hondenbrein nu precies functioneert. Dit onderzoek was dan ook bedoeld om daar verandering in te brengen.

Traktatie-test

Tijdens het onderzoek werden de honden en onderzoekers van elkaar gescheiden door een scherm met een luikje. Er werden drie verschillende methodes toegepast. De ene groep probeerde een traktatie aan de hond te geven, maar zou dit snoepje ‘per ongeluk' aan hun kant van het scherm laten vallen terwijl zij ‘oeps!' zeiden. Het tweede groepje probeerde eveneens een traktatie aan te bieden, maar kon dit niet omdat het luikje op slot zat. De derde groep moest doen alsof zij een traktatie aanboden, en deze plotseling terugtrekken terwijl de hond uitgelachen werd door de onderzoeker.

Bekijk ook:
100 leuke weetjes over dieren

Hond herkent intentie-in-actie

In alle gevallen kregen de honden dus uiteindelijk niet dat lekkere koekje waar zij zo naar verlangden, maar de reden waarom zij dit niet kregen waren anders. Wij weten welke groep met opzet het snoepje niet geven, en welke het ‘per ongeluk' niet kunnen geven, maar hoe zit dat met de honden zelf?

De video-opnames van de test zijn grondig geanalyseerd. In totaal deden er 51 honden mee aan het onderzoek. Nu blijkt dus dat de groep honden die expres geen koekje kregen ook langer afstand hielden van het luikje wanneer zij opnieuw een koekje aangeboden kregen. Daarnaast gingen zij ook vaker zitten of liggen, en stopten zij vaker met kwispelen.

Volgens de onderzoekers is dit bewijs dat honden opzettelijke acties kunnen herkennen, en dus echt wel weten wanneer jij onbedoeld dat snoepje laat vallen of die bal in de bosjes gooit. Overigens hebben Afrikaanse grijze papegaaien, chimpansees en paarden deze mogelijkheid ook.

Bekijk ook:
Wat weet jij van honden? Test het in deze honden quiz!

Begrijpt een hond wat je zegt?

De onderzoekers durven nog niet te zeggen of de honden inderdaad de woorden zoals ‘oeps' en ‘ha ha' al snappen tijdens dit onderzoek, maar een ander onderzoek in Boedapest durft dit wel te stellen. Hongaarse hondenwetenschappers hebben een paar jaar terug 13 honden getraind om in een MRI-machine te springen en daar stil te blijven zitten tijdens het onderzoek. De onderzoekers hebben verschillende woorden met verschillende intonaties gezegd tegen de honden, afwisselend tussen positieve woorden zonder intonatie, lariekoek met een positieve intonatie, en positieve woorden met positieve intonatie.

Het bleek dus dat de honden met de linkerhersenhelft de betekenis van de woorden oppikte, en deze met een positieve of negatieve ervaring associeerde. De rechterhersenhelft ging aan de slag met de intonatie. Uiteraard gaf een positief woord met een positieve intonatie het vrolijkste resultaat bij de honden.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.