Deze dieren wonen in jouw kerstboom 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze dieren wonen in jouw kerstboom

Als je een echte kerstboom in huis haalt dan krijg je er meteen duizenden huisdiertjes bij. Een denneboom krioelt namelijk van kleine beestjes die jouw kerstboom als hun huisje zien. Je krijgt er dus meteen een hoop huisgenoten bij, of andersom, het is maar hoe je het bekijkt. Wij zochten uit welke diertjes er in jouw versierde kerstboom wonen.

Kleine beestjes in jouw kerstboom

Je hoeft jezelf niet druk te maken, er springt heus niet plotseling een eekhoorn op het kerstdiner, want de meeste beestjes die in jouw kerstboom wonen zijn niet groter dan een mier. Je kunt ze dus bijna niet zien, en vaak verstoppen ze zich ook nog tussen het schors van de stam. Als je de boom boven een wit laken uit zou schudden dan zal je een verscheidenheid aan insecten tegenkomen.

Volgens ecoloog jan van Leeuwen (Universiteit Wageningen) kom je dan vooral springstaarten, spinnetjes, kevertjes en bladluizen tegen. Deze dieren overwinteren in de kerstboom. “Ik kwam ooit een keer een vuurwants tegen, en dat gebeurt niet vaak. Dat is echt een mooi beestje” aldus van Leeuwen. Als je de boom binnen zet dan worden deze beestjes door de warmte en het licht wakker.

Bekijk ook:
Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren

kerstboom insecten

Biodiversiteit in kerstbomen

Als de beestjes wakker worden dan gaan ze op zoek naar eten. Dat doen ze niet bij jou op het aanrecht of in de salades op tafel, maar tussen de stromende boomsappen in de stam. Wees dus gerust, deze kleine insecten springen niet massaal uit de boom, want de meeste van hen overleven het buiten de boom niet eens. Het is ook geen populaire plek voor insecten, de biodiversiteit in een dennenboom is heel laag.

Als we bijvoorbeeld een eik nemen, dan kunnen we daar wel vijftig verschillende soorten insecten in vinden. In jouw kerstboom zullen hooguit maar vijf tot tien verschillende soorten insecten zitten. Dat komt omdat er op de boomkwekerij waar jij de kerstboom haalt over het algemeen maar één soort boom te vinden is. In het bos staan meerdere soorten, dus zul je er ook meerdere soorten insecten vinden. Dus doe de lampjes aan en zing een liedje, en als je goed luistert zingen ze misschien wel mee.

Bekijk ook:
Onverkochte kerstbomen? Berlijn heeft een wel heel opmerkelijke oplossing gevonden

kerstboom kat

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.