Chimpansees zijn gevoelig voor trends 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Chimpansees zijn gevoelig voor trends

We lazen onlangs dat chimpansees gevoelig zijn voor trends in hun omgeving. Wetenschappers hebben dit naar buiten gebracht nadat zij een groep apen in Zambia hebben bestudeerd. Zij lopen niet even de plaatselijke sportzaak in om het nieuwste trainingspak te kopen, maar ze hebben wel een andere manier gevonden om ‘erbij te horen’.

Chimpansees en trends

Wetenschappers observeerden een groep chimpansees in Zambia en kwamen tot de conclusie dat apen elkaars gedrag niet alleen kopiëren om nuttige redenen, maar ook omdat het op dat moment ‘een trend’ is. Wetenschappers die verbonden zijn aan het Max Planck instituut in Nijmegen melden dat in tijdschrift Animal Cognition. Het gedrag van de apen is vergelijkbaar met hoe wij ons gedragen als het om, bijvoorbeeld, een modetrend gaat.

De onderzoekers volgden in Zambia vier groepen chimpansees, in totaal schoten ze voor 700 uur aan film, en bestudeerden deze langdurig. Ze kwamen tot de conclusie dat chimpansees gevoelig zijn voor trends, zoals wij dat zijn in onze maatschappij. Het begon allemaal bij een vrouwtjes chimpansee die we voor het gemak maar even vergelijken met Kim Kardashian.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

chimpansee

Kim Kardashian van de chimpansees droeg grassprietjes in oren

In onze menselijke maatschappij is Kim Kardashian een echte trendsetter. Als zij een bepaalde broek draagt, dan volgen veel vrouwen haar voorbeeld en kopen dezelfde broek. In het geval van de chimpansees in Zambia ging het om het dragen van grassprietjes in de oren, bedacht door de Kim Kardashian van de apenwereld. De vrouwtjesaap droeg de grassprietjes elke dag uren tijdens haar normale dagelijkse routine.

Na verloop van tijd droegen vrijwel alle apen in haar groep ook grassprietjes in hun oren. Dit is op zich niet vreemd, maar het gedrag sloeg ook over op 3 andere groepen chimpansees in het gebied. Dit bewijst dat chimpansees ook gevoelig zijn voor trends, en het gedrag van populaire apen kopiëren. De Kim Kardashian van de chimpansees had dus een trend gezet, die oversloeg op andere groepen apen in het gebied. Zo zie je maar, zoveel verschillen wij niet van primaten.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

Vergelijkbaar met het dragen van oorbellen

Hoofdonderzoeker Edwin van leeuwen, van de Radboud Universiteit zegt dat het gedrag van de chimpansees vergeleken kan worden met dat van mensen die hoeden en oorbellen dragen. Modetrends bestaan dus ook in de wereld van primaten. Wat de Kim Kardashian van de chimpansees morgen gaat dragen weten we niet, maar het zal vast weer een trend worden waar de apen in Zambia warm voor lopen.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.