Toch geen zelfrijdende auto? Apple stelt release uit en verwachtingen bij 14
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Toch geen zelfrijdende auto? Apple stelt release uit en verwachtingen bij

Het lijkt erop dat we nog wat langer moeten gaan wachten totdat we kunnen plaatsnemen in een volledig zelfrijdende auto. Apple, een van de grootste voorlopers binnen de markt van zelfrijdende auto’s, heeft namelijk de datum voor dit nieuwe automodel uitgesteld tot minimaal 2028. En ook de verwachtingen van wat de auto allemaal zou moeten kunnen, zijn naar beneden bijgesteld. Wij zochten uit hoe het precies zit:

Dromen blijken niet haalbaar

Aanvankelijk had Apple een nogal ambitieus plan voor een volledig autonome auto. Deze auto zou in staat zou zijn om geheel zelfstandig te rijden, zonder hulp van een bestuurder. Maar deze doelstelling heeft nu een meer realistische wending genomen. In plaats van het oorspronkelijke ambitieuze streven naar een ‘Level 5' zelfrijdend systeem, heeft het bedrijf nu besloten zich te richten op het bereiken van een ‘Level 2+' autonoom rijden.

Met dit systeem kan de auto jou als bestuurder assisteren bij taken zoals sturen, gas geven en remmen, maar het cruciale punt blijft dat jij als bestuurder de volledige verantwoordelijkheid draagt en te allen tijde alert moet blijven tijdens de gehele rit.

Bekijk ook:
Snelladen van elektrische auto's wordt fors duurder

Waarom Apple inmiddels een stuk minder verwacht van zelfrijdende auto’s

Wat heeft er nu eigenlijk toe geleidt dat Apple zijn verwachtingen moest bijstellen? Officieel heeft Apple hier geen uitspraak over gedaan, maar berichten suggereren dat het bestuur van Apple tijdens recente vergaderingen heeft ingezien dat het oorspronkelijke plan op korte termijn simpelweg niet haalbaar is. Opmerkelijk is ook dat er zelfs nog geen officieel prototype lijkt te zijn, ondanks dat het bedrijf sinds 2014 intensief bezig is met dit ambitieuze project.

Deze realisatie heeft het bedrijf doen besluiten om hun benadering aan te passen en een meer haalbaar doel na te streven, wat resulteerde in de verschuiving naar het ‘Level 2+' autonome rijsysteem. De ontwikkelingen geven aan dat Apple realistisch omgaat met de uitdagingen van autonoom rijden en prioriteit geeft aan veiligheid en haalbaarheid boven een snelle, maar wellicht onrealistische, implementatie van de volledig zelfrijdende auto.

Plannen blijven ambitieus

Maar maak je geen zorgen: Het bedrijf heeft nog altijd grote plannen. Ze hopen na de eerste release een verbeterd systeem met ‘Level 4' autonomie te introduceren. Er zijn zelfs gesprekken gaande met Europese productiebedrijven om deze nieuwe aanpak te bespreken.

Het lijkt erop dat het bedrijf innovatief wil blijven en niet wil achterblijven bij concurrenten zoals Amazon, Alphabet en Huawei, die allemaal de elektrische weg zijn ingeslagen. Apple wil niet alleen een techreus zijn maar ook relevant blijven in een wereld waarin AI en elektrische voertuigen steeds normaler worden.

Apple wil blijven innoveren, en hoewel de verkoop van smartphones wat stroever verloopt en concurrenten op het gebied van AI vooruitlopen, blijft Apple vastbesloten om niet achter te blijven.

Bekijk ook:
Deze elektrische auto hoeft nooit opgeladen te worden

Conclusie: Gaat de zelfrijdende auto er nog van komen?

Hoewel Apple er vrij nuchter onder blijft, is dit besluit toch een flinke deuk in het vertrouwen wat betreft zelfrijdende auto’s. Waar een aantal jaren geleden de ontwikkelingen op dit gebied elkaar snel opvolgden, lijkt dit vandaag de dag wel anders te zijn. Kortom: De vraag blijft dan ook: gaat de zelfrijdende auto er ooit nog van komen?

Poll Gaat de zelfrijdende auto er ooit nog van komen?

Ja, ik denk van wel48.1%
Misschien ver in de toekomst22.2%
Nee, ik geloof van niet29.6%
📊 Bekijk resultaten
230

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.