Een internationaal team van onderzoekers hebben wel een heel bijzondere ontdekking gedaan. Ze hebben namelijk een meercellig organisme ontdekt dat kan leven zonder zuurstof. Het gaat hier om een parasiet die bij de soort Myxozoa behoort. De parasiet heeft Henneguya salminicola. Omdat deze parasiet de energiebronnen die zuurstof nodig hebben heeft uitgeschakeld kan het dus zonder zuurstof leven.
Parasieten zijn natuurlijk ontzettend klein. Deze parasiet bestaat dan ook niet uit meer dan 10 cellen. De leefomgeving van deze organismen is in de spieren van zalmen.
Wat zijn parasieten?
Parasieten zijn organismen of virussen dat leeft en zich vermenigvuldigt ten koste van een ander organisme waarin hij samenleeft. Dit wordt ook wel de gastheer genoemd. Normaal gesproken heeft de gastheer hier weinig last van maar in sommige gevallen overlijd de gastheer door deze parasieten. Dat wordt Parasitoïde genoemd.
Parasieten kunnen groot tot heel klein zijn. Van dier of plant naar insect, schimmel, bacterie, bacteriofaag, prion of springend gen.
Maar hoe komen ze nou ooit bij deze parasiet terecht?
Goeie vraag! Dit is gekomen omdat deze parasieten met grote regelmaat vissen zoals zalm en forel infecteren. En dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de verkoop van deze vissen.
Dus het kan! Leven zonder zuurstof al moet je dan wel een parasiet zijn, in de spieren van een zalm! Ach ja, je kan niet alles hebben.
Plaats een reactie