Wat is MIC en is dit bedreigend voor de mensheid
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is MIC, is dit bedreigend voor de mensheid?

Zorgt MIC voor het eind van de mensheid? Wat is MIC eigenlijk en wat maakt dit zo’n probleem? Het zijn zware tijden voor de mensheid, er is geen enkele twijfel meer dat de aarde opwarmt en dit grote gevolgen gaat hebben ongeacht wat er nog gaat gebeuren om dit te stoppen.

Corona heeft duidelijk gemaakt dat een besmettelijke ziekte in een razend tempo de wereld kan rond gaan. Het zijn niet zozeer de vaccins die ‘ons’ hebben gered, maar het feit dat het virus relatief onschuldig was (althans tot dusverre). Een beduidend hogere dodelijkheid zou tot middeleeuwse toestanden, zoals bij de pest hebben geleid. Maar nu is er een nieuwe bedreiging. Die bestond al een poosje, maar is nu pas serieus onderzocht. Niet in een verafgelegen gebied of in de jungle van Afrika, maar vlak over de grens in het kanaal van Gent naar Terneuzen: MIC.

Bekijk ook:
Hersen-etende amoebe wint terrein

Wat is MIC?

Wat is MIC nu eigenlijk? Stel je voor dat je een mooie gezonde en groene appel hebt. Die kan beslist een behoorlijk tijdje mee. Maar als je die doormidden snijdt, zal de appel binnen een dag helemaal bruin zijn verkleurd op de plaats waar je deze hebt gesneden. De appel wordt aangetast door de zuurstof in de lucht, corrosie wordt dat genoemd. Een paar dagen later is er onder invloed van bacteriën weinig meer over van de appel. Het geldt echter niet alleen voor appels, bacteriën kunnen ook andere materialen eten en daarbij spreken we over MIC of te wel Microbiologically Influenced Corrosion. Een recent onderzoek in België heeft de wetenschappers grote zorgen opgeleverd.

Een echte ijzervreter: bacterie die staal kan eten

Voor het eerst is er een zeer grondig onderzoek gedaan naar bacteriën die ijzer ‘eten’ in het kanaal van Terneuzen naar Gent. De uitkomsten waren verrassend en tegelijk zorgwekkend. In de jachthaven bleken metalen onderdelen van vrijwel alle boten te zijn aangetast door bacteriën die niet alleen ijzer, maar ook staal kunnen eten. Vooral het tempo was daarbij schokkend. De corrosie met behulp van deze bacteriën gaat ongeveer 50 keer zo snel als met alleen zuurstof onder invloed van water. Dat betekent dat deze bacteriën in een periode van 1 jaar een halve centimeter van het sterkste staal kunnen wegvreten. Dat geldt niet alleen voor de boten, maar ook alles wat er verder in het water is geplaatst zoals damwanden en sluizen.

Wat maakt MIC zo’n groot probleem?

Dat er een aantal bacteriën waren die corrosie van ijzer en staal konden bespoedigen, was al bekend. Ook de snelheid waarmee ze te werk kunnen gaan is geen verrassing, afhankelijk van de soort is dit 10 tot 100 keer de effecten van normale corrosie op metaal. Stel je dat maar eens voor op je fiets. De grootste schok was echter de hoeveelheid bacteriën en het feit dat in de jachthaven vrijwel alles was aangetast. Tot dusverre zijn in het Nederlandse gedeelte nog geen bacteriën aangetroffen, maar hoe lang duurt dat nog?

De grootste angst van de deskundigen is dat deze bacteriën zich verder verspreiden. Vrijwel alles wat met transport te maken heeft, is van metaal. Niet alleen de transportmiddelen, maar ook de leidingen en containers waarvan gebruikt wordt gemaakt. Daarbij is de afscheiding van deze bacteriën zeer vervuilend voor het water, dat is een soort drab waarmee het water onbruikbaar wordt voor andere levende organismes, zoals ook de mens. Indien deze bacteriën er in slagen om ook in het domein van de mens door te dringen in grote aantallen, zal ons leven niet meer hetzelfde zijn.

Er zijn middelen om deze ijzervreters te doden, maar dat zijn paardenmiddelen die ook effect hebben op flora en fauna. Wellicht is het toch de oude moeder Aarde die genoeg heeft van al die lastige wezens die over haar krioelen. Met inzet van deze middelen zal dat niet lang meer duren.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.