Een groot onderdeel van een Chinese raket zal over een paar dagen neerstorten op aarde. Experts weten niet waar en wanneer dit zal zijn, maar de brokstokken kunnen wel eens op een bewoond gebied terecht komen, al is die kans relatief klein.
Op donderdag 29 april lanceerde China een onderdeel van haar nieuwe ruimtestation. Met een raket bracht het land de zogenaamde Tianhe-module in de ruimte. De lancering was een succes, maar nu blijkt dat er ook iets fout is gegaan. Een groot onderdeel van de raket dreigt namelijk ongecontroleerd terug te komen op de aarde.
Op dit moment raast het onderdeel van de raket nog in de ruimte. Het object bevindt zicht zo'n 300 kilometer van de aarde af en draait met een snelheid van 27,6 duizend kilometer per uur om de aarde heen. Het onderdeel van de raket daalt steeds verder af, en is binnen een paar dagen al meer dan 80 kilometer dichterbij de aarde gekomen. Het onderdeel maakt daarnaast ongecontroleerde bewegingen, waardoor een traject niet is te voorspellen. Experts kunnen hierdoor niet vaststellen waar de raket gaat crashen.
Is de raket gevaarlijk?
Veel experts vermoeden dat het grote raketonderdeel in de komende week ergens op aarde gaat neerstorten. De verwachting is dat de raket ergens tussen 8 en 12 mei zal crashen. Het is nu alleen nog maar de vraag waar dit gaat gebeuren. Onze planeet bestaat uit ongeveer 71 procent uit water. Dus statistisch gezien is de kans groot dat de raket zonder problemen in de zee gaat vallen. Er is echter ook een aanzienlijke kans dat het onderdeel op het land terecht komt.
Het is dus nog lang niet duidelijk waar de raket terecht gaat komen, maar sommige wetenschappers durven het wel aan om een kleine inschatting te maken. Op basis van de huidige gegevens lijkt het erop dat de raket niet boven Madrid, New York en Beijing of onder het zuiden van Chili, of Wellingtong gaat komen. In Nederland hoeven we dus (voorlopig) niet met angstige blikken naar de lucht te kijken!
Vaker ongelukken met ruimteafval
Op aarde zijn we wel vaker geraakt door ruimteafval. Zo lanceerde China eerder ook al een andere raket de ruimte in, en ook die lancering zorgde voor brokstukken. Toen kwamen de raketonderdelen ook op het land terecht; meerdere gebouwen in de Ivoorkust werden namelijk door het ruimteafval beschadigd. Kennelijk hebben ze niet van hun fouten geleerd, want nu is het weer fout gegaan. Hopelijk dat ze het in de toekomst niet meer verprutsten, want China wil binnenkort nog meer onderdelen de ruimte in sturen om het ruimtestation af te maken.
Plaats een reactie