Deze optische illusie laat jouw pupillen veranderen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze optische illusie laat jouw pupillen veranderen

Wetenschappers hebben een optische illusie gecreëerd die zo sterk is dat zelfs je pupillen veranderen. Deze illusie is sterker dan alle optische illusies die tot nu toe werden gemaakt. Maar liefst 86% van de mensen die aan het onderzoek meededen namen deze illusie waar. Dus werd het voor ons tijd om er wat aandacht aan te besteden.

De sterkste optische illusie ooit

Een nieuwe studie toonde aan dat mensen die naar deze illusie keken, allemaal dezelfde ervaring hadden, namelijk het idee dat ze in een zwart gat vielen. Dit ‘uitdijende gat’ wordt een dynamische illusie genoemd. “De schaduw rondom het zwarte gat wekt het gevoel van een voorwaartse beweging op, alsof de waarnemer naar voren in een gat of tunnel wordt gezogen” aldus Bruno Laeng, een onderzoeker.

Deze illusie is echter niet alleen voor het vermaak ontworpen. Er zit een wetenschappelijke gedachte achter, die voor onderzoekers van psychosociologie van nut kunnen zijn. Zij bestuderen de complexe processen van ons zicht, het systeem van onze ogen dus. Deze optische illusie is volgens een nieuwe studie erg goed in het misleiden van onze hersenen.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

optische illusie brein

Experimenten en bevindingen

Er werden experimenten gedaan waar vrijwilligers aan meededen. De onderzoekers toonden de illusie op een groot scherm, en vroeg de deelnemers om er naar te kijken. Ondertussen bekeken de wetenschappers de reactie van de ogen, en met name de pupillen. Deze bleken zich onbewust te vernauwen en te verwijderen tijdens het bekijken van de illusie. Dit wijst erop dat ze het beeld proberen scherp te stellen.

Het gaat vooral om de (afwezigheid) van kleur. Vrijwilligers die dezelfde optische illusie kregen te zien, maar dan met kleur rondom het zwarte gat, reageerden minder heftig op de afbeelding. Het meest interessant is het feit dat onze hersenen denken dat we een donkere omgeving ingaan, dus verwijden onze pupillen zich. De optische illusie houdt onze brein dus voor de gek. Probeer het zelf! We hebben de illusie hieronder geplaatst.

optische illusie

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.