Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus

Als we aan het circus denken dan denken we aan acrobaten die de spectaculairste stunts uitvoeren, clowns die grappig doen, maar eigenlijk creepy zijn en leeuwentemmers die acties uitvoeren met dieren die eigenlijk in het wild thuishoren. Maar vroeger hadden ze een aparte afdeling, namelijk een freak show. Dat maken we nu niet meer mee, maar het was vroeger een show die duizenden mensen naar de piste trok.

Mismaakten hadden succes in het circus

Als je in de 19de eeuw werd geboren met een lichamelijke afwijking dan werd je vaak verstoten. De enige plek waar deze paria’s terecht konden was bij het circus, en het was nog lucratief voor ze ook! Een leven in het circus was altijd beter dan de dagen bedelend op straat doorbrengen. We hebben nu wetenschappelijke namen voor de aandoeningen die deze mensen hadden, maar in het circus van de 19de eeuw werden ze anders genoemd. Hieronder een paar voorbeelden.

Joseph Merrick (De olifantman)

Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus 17

Joseph merrick, beter bekend als ‘De olifantman’ leefde van 1862 tot 1890 en was een attractie in de freakshow van een circus. Hij ervaarde zijn tijd in het circus als aangenamer dan het leven buiten, waar hij door zijn uiterlijk regelmatig mishandeld en vernederd werd. Helaas werd hij door een oplichter bestolen van zijn gespaarde geld en leefde later als schoenpoetser. In 1890 besloot hij op vakantie te gaan, daar werd hij later dood aangetroffen in bed, hij was gestikt. Zijn aandoening wordt vandaag de dag het zeldzame ‘proteus-syndroom’ genoemd.

Chang & Eng Bunker (Siamese tweeling)

Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus 18

Chang en Eng Bunker leefden van 1811 tot 1874 en waren een populaire attractie in een freakshow van een circus dat internationaal rondreisde. Ze werden erg gerespecteerd en werden op een gegeven moment zo rijk van hun shows dat ze zich settelden als rijke landheren op het platteland van Wilkesboro, North Carolina. Ze kochten een aantal slaven en deden goede zaken met welgestelde blanke landheren. Ze trouwden elk een eigen vrouw en kregen beide elf kinderen. In 1874 stierf Chang in zijn slaap aan een longontsteking, Eng volgde hierna nadat hij een operatie had geweigerd om met zijn broer te kunnen sterven.

Annie Jones (De dame met de baard)

Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus 19

Annie Jones stond in de freakshow van P.T Barnum bekend als De dame met de baard. Ze leefde van 1865 tot 1902, trouwde twee keer en had ondanks haar aandoening een relatief rustig leven in het circus. Ze werd in tegenstelling tot anderen met respect behandeld. De aandoening die ze had wordt tegenwoordig hypertrichosis genoemd. In 1902 werd ze plotseling ziek en stierf uiteindelijk in een ziekenhuis in de New Yorkse wijk Brooklyn aan tuberculose.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.