Wat kan je verwachten voor de zorgpremie in 2021? 13
pasiphae© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat kan je verwachten voor de zorgpremie in 2021?

Vooralsnog lijkt het ergste van de coronacrisis in Nederland voorbij, hoewel in andere delen van de wereld er nog zeer heftig aan toe gaat. In ons land zijn er diverse versoepelingen toegepast, hoewel we voorlopig nog wel moeten leven met de 1,5 meter afstand voor niet huisgenoten.

Er is zelfs al een beloning van € 1.000 netto toegezegd aan het zorgpersoneel dat zo hard heeft moeten werken en risico’s heeft genomen met het virus. En hoewel de totale rekening nog niet kan worden opgemaakt, verschijnen er ook al voorzichtig schattingen wat het virus de samenleving heeft gekost.

Een prijskaartje van € 100 miljard

Nee, die € 100 miljard is niet gerelateerd aan Corona. Het is het bedrag dat in 2019 is uitgegeven aan zorg in Nederland. Daarvan moet het salaris van de 1,3 miljoen zorg-werkers in ons land van worden betaald, maar ook de gebouwen, medische apparatuur en medicijnen. Per Nederlander is dat bijna € 6.000 per jaar.

Dat enorme bedrag moet worden opgebracht via de zorgverzekering, bijdrage zorgverzekeringswet, belastingen en eigen bijdragen. Want uiteraard komt voor alles wat de overheid uitgeeft uiteindelijk weer een rekening bij de burger terecht.

Bekijk ook:
Trendsetters in marketing: hoe blijf je relevant?

Het lijkt nu al wel duidelijk dat de extra uitgaven in verband met de coronacrisis het totale bedrag aan zorg in 2020 flink boven de € 100 miljard uit 2019 zal brengen. Alleen al de kosten van extra medische apparatuur, overuren zorgpersoneel en andere voorzieningen zullen in de miljarden gaan lopen. Tijdens de crisis ging zorg even voor geld en weinigen zullen daar bezwaar tegen hebben gehad.

Wat kan je verwachten voor de zorgpremie in 2021? 15

Betalen de burgers de rekening?

Bij enquêtes is inmiddels wel gebleken dat vrijwel iedere verzekerde verwacht dat de premie voor de zorgverzekering in 2021 fors zal stijgen. Daarbij zijn er wel grote verschillen in hetgeen men als aanpassing verwacht. Een groot deel van de verzekerden verwacht een stijging van € 10 tot € 15 per maand verwacht. Er zijn echter ook sombere verzekerden die misschien wel een verdubbeling vrezen.

Het is misschien wel een eenvoudig rekensommetje dat er ongeveer 10 miljoen verzekerden in ons land zijn. Dit omdat kinderen tot 18 geen premie en vaak ook geen belasting betalen. Dat betekent dat voor iedere miljard euro extra kosten de verzekerden hoe dan ook € 100 moeten betalen. Beslist iets om in gedachten te houden als je de heren ministers zo makkelijk over miljarden hoort praten.

Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

Zijn er andere opties?

Dat de extra kosten van de coronacrisis op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen is onvermijdelijk. Er zijn echter nog een paar mogelijkheden om de pijn vooruit te schuiven.

De zorgverzekeraars beschikken over reserves van vele miljarden die uiteraard zijn gevormd van premies die niet zijn uitgegeven. Die reserves worden aangehouden voor het geval er zich calamiteiten voordoen in de zorg. De coronacrisis is wellicht een goed voorbeeld hiervoor, dus zouden de reserves kunnen worden aangesproken.

De tweede optie is dat de overheid de extra kosten vergoedt en hiervoor geld leent en de staatsschuld vergroot. Ook die schulden zullen de burgers eens moeten terugbetalen, maar op langere termijn via belastingen. De tijd zal het leren.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.