Is de zorg nog betaalbaar na corona? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Is de zorg nog betaalbaar na corona?

Waar politici in het verleden over ieder dubbeltje ruzie konden maken, was er (terecht) even geen aandacht voor geld tijdens de Corona-crisis. Gezondheid kwam op de eerste plaats. Maar hoewel het virus nog niet is verdwenen, wordt er tegelijkertijd ook nagedacht over de gevolgen voor de zorg nadat Corona verdwenen zal zijn.

Voor 2020 werden de kosten van de zorg in Nederland begroot op € 82 miljard. Uiteraard was bij het becijferen van dat bedrag geen rekening gehouden met de extra kosten die Corona met zich meebrengt. Dat enorme bedrag is onder andere bedoeld voor gebouwen, apparatuur en medicijnen. Maar het grootste gedeelte gaat naar de mensen die werken in de zorg en die we op 12 mei hebben bedankt voor hun moed en inspanningen.

In ons land werkt 1 op de 7 mensen in de zorg, in de IC’s maar ook in de thuiszorg. Misschien behoor jij ook tot die 1,2 miljoen zorg-werkers. Door de vergrijzing wordt verwacht dat binnen een paar decennia dat aantal zal toenemen tot 1 op de vier werkenden.

Steeds toenemende kosten en de rekening

De medische wetenschap ontwikkelt zich steeds verder en dat is een van de redenen dat de gemiddelde leeftijd blijft toenemen en ook de vergrijzing verder gaat. Behandelingen worden tevens steeds duurder.

Bekijk ook:
Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

Het duurste medicijn kost momenteel bijna € 2 miljoen voor een eenmalige behandeling. Hiermee kan een zeldzame spierziekte worden genezen die bij heel jonge kinderen voorkomt. Er zal weinig discussie over bestaan of de gemeenschap bereid zal zijn om de rekening te voldoen omdat er immers sprake is van een leven dat nog aan het prille begin staat.

Maar hoe zit het met een 80-plusser wiens leven misschien nog kan worden verlengd met een moeizaam jaar als daar erg veel geld aan wordt besteed met een peperdure behandeling? Artsen moeten ook nu al regelmatig die keuze maken. Hoeveel mag een extra levensjaar kosten?

De rekening voor de zorg betalen we met elkaar. Iedere volwassen Nederlander moet verplicht een basis-verzekering voor de zorg sluiten en daarnaast betaalt iedereen die inkomen heeft een bijdrage via de ZVW (zorgverzekeringswet). De extra miljoenen of wellicht miljarden die de regering momenteel uitgeeft, moeten uiteraard ook betaald worden. Dat zullen jij en ik en de andere belastingbetalers moeten doen.

Bekijk ook:
Zo krijg jij de perfecte respons op je direct mailing campagne!

Bereid je dus vast maar voor op een veel hogere premie in 2021. En die extra kosten voor doorbetaling van salarissen, uitkeringen aan ZZP’ers en ondernemingen? Ook die komen voor rekening van de gemeenschap.

Is de zorg nog betaalbaar na corona? 15

Het nieuwe normaal

Er wordt inmiddels ook al weer veel gefilosofeerd over het post Corona tijdperk. Waar de één bang is dat alles weer wordt zoals het was inclusief de vervuiling van het milieu omdat we gewoon te veel consumeren en reizen, kan de ander bijna niet wachten om weer een zonvakantie te boeken aan een zuidelijk strand.

De woorden van premier Rutte lijken alweer vergeten: ‘Denk niet dat het weer zo zal worden als voor de crisis’. Daarbij had hij beslist ook in gedachten dat de wereld tenslotte toch vooral om geld draait. Een goede zorg is een van de dingen die iedereen in ons land voor vanzelfsprekend heeft gehouden. De coronacrisis zal ook duidelijk maken of deze zorg nog betaalbaar zal zijn voor iedereen. Geen vrolijke boodschap maar wel een realistische.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.