Wat is WOZ waarde? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is WOZ waarde?

Er zijn maar weinig mensen die vrolijk gaan kijken bij het zien van de letters WOZ, want vrijwel altijd moet je als burger dan ook iets betalen. De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bestaat sinds 1994 en vrijwel iedere volwassene in Nederland krijgt er mee te maken. Het zijn vooral woningbezitters die op basis van deze maatstaf belastingen moeten betalen, maar het geldt ook voor huurders.

De waardering wordt steeds belangrijker en het is dan ook verstandig om te bekijken of jouw gemeente het pand dat je bezit of waarin je woont wel goed heeft gewaardeerd. Ook als je niet in een kapitale villa woont, kan een fout in de WOZ je al gauw honderden euro’s gaan kosten.

Waardebepaling woning

Het zal voor zich spreken dat de gemeente niet met enige regelmaat alle panden op haar grondgebied kan laten taxeren. Dat gebeurt maar voor een klein percentage. Alle andere WOZ waarden berusten vooral op schattingen door gebruik te maken van computermodellen, indexcijfers, informatie over verkoopprijzen etc. Als burger ben je niet verplicht om de WOZ opgave die je van je gemeente krijgt te controleren. Een boete of andere straf is derhalve ook niet mogelijk als je een verkeerde waardering niet doorgeeft.

Bekijk ook:
Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

WOZ beschikking; het kan ook fout gaan

Als huiseigenaar krijg je een WOZ-beschikking thuisgestuurd. De waardering gaat echter beslist vaak mis. Dat blijkt uit het feit dat ieder jaar de waarde voor de WOZ ongeveer 100.000 maal wordt aangepast na een bezwaar van de betreffende evenaar of gebruiker van een pand. Hierbij mag je er rustig van uitgaan dat de waarde in al die gevallen is verlaagd. Misschien behoorde jouw buurman bij die 100.000 en kan jij ook succesvol bezwaar maken. Ga er nooit vanuit dat de WOZ waarde die de gemeente je stuurt goed zal zijn.

Steeds ruimere toepassing WOZ belasting

Iedere huiseigenaar krijgt in zijn aangifte Inkomstenbelasting te maken met de WOZ en dan kan het om forse bedragen gaan. Elke bewoner/gebruiker krijgt te maken met de WOZ op basis van de Onroerend Zaak Belasting, die wordt opgelegd aan eigenaren en gebruikers van panden. Ook deze heffing is in de meeste gemeenten niet mild. Maar ook voor zaken als verontreinigingsrechten, rioolrechten en waterschapsheffing kiezen steeds meer gemeenten voor de WOZ als maatstaf. Zo kan ook een klein foutje in deze waardering dus grote financiële gevolgen hebben.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Voor huizenkopers is nog van belang te weten dat hypotheekbanken de WOZ ook regelmatig gebruiken om te toetsen of de waarde van een pand wel goed is ingeschat.

Een anekdote over de WOZ

Ook in de VS kent men een vergelijkbaar systeem van WOZ. Onlangs kwam in het nieuws dat een ambtenaar bij de verkoop van een pand in een klein dorp, de waarde foutief had ingevuld. Omdat hij 3 nullen te veel had ingevoerd, stegen in het computermodel alle huizen in het dorp ineens met een flink aantal procenten in waarde. Slechts weinig dorpsbewoners maakten bezwaar en deze bezwaarschriften werden traag behandeld. Toen duidelijk werd wat er was gebeurd waren er 3 jaar verstreken. De betreffende gemeente had de extra inkomsten al uitgegeven en het is nu maar de vraag of de bewoners van het dorp ooit hun teveel betaalde dollars terug zullen zien. Toch maar even kijken hoe het zit met jouw WOZ?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.