8 illusies die je voor de gek houden! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

8 illusies die je voor de gek houden!

Dingen ervaren die er eigenlijk niet zijn. Nee, je hoeft niet per direct opgenomen te worden in een psychiatrische instelling of je überhaupt zorgen te maken. Iedereen die voor deze illusies open staat kan ze zien. De dingen die je bewust of onbewust waarneemt kan een ervaring zijn waarin onze hersenen je eigenlijk voor de gek houden. Je dacht bijvoorbeeld een schaduw te zien of je hoorde iemand je naam roepen. Dit zijn ‘grapjes’ die je brein soms zomaar met je uithaalt. Maar je kan er ook bewust voor kiezen om jezelf voor de gek te houden. Check deze 10 ‘braintrics’.

8. Het Ganzfeld experiment

Ganzfeld is het Duitse woord voor het gehele veld. Zet een koptelefoon op en de radio op een stoorzender en ga op de bank liggen. Pak een rol plakband en plak twee halve pingpongballen op je ogen. Daarna beschijn je de pingpongballen met gekleurd licht. Houd dit een paar minuten vol, want dan ga je rare dingen zien. Wat iemand precies gaat horen of zien hangt van de persoon af. Sommige mensen zien bijvoorbeeld zwevende honden, een ander hoort de stem van iemand die ze lang niet hebben gesproken. Voor deze waarnemingen is een verklaring; je brein is namelijk verslaafd aan waarnemingen. Als er een gelijk blikveld wordt gecreëerd waarbij het zicht en gehoor wordt geblokkeerd dan gaat de brein het zelf voor je invullen.

8 illusies die je voor de gek houden! 21

7. Het verminderen van pijn

Dit is een fijne truc voor de onhandige mensen onder ons. Tenminste als je in de buurt een verrekijker hebt liggen. Stel dat jij een enorme bult op je scheenbeen hebt en je kijkt hier naar met je omgekeerde verrekijker dan zie je dat je scheenbeen veel kleiner lijkt. Het verrassende hier aan is dat je brein de pijn direct vermindert. Daarnaast wordt de zwelling ook een stuk minder. Dat klinkt bizar, maar is dus echt waar. Hierdoor wordt bewezen dat lichamelijke ervaringen zoals pijn, worden beïnvloed door wat we visueel waarnemen.

Bekijk ook:
Wat zijn de populairste cosmetische ingrepen?

8 illusies die je voor de gek houden! 22

6. Een neus al Pinokkio

Dit is een leuk trucje om te doen! Je gaat samen met iemand anders op twee stoelen achter elkaar zitten. De achterste persoon doet een blinddoek om. Dan raakt die persoon met de blinddoek met de ene hand de neus van degene die voor zit aan en met de andere hand de eigen neus. Je begint dan zachtjes over beide neuzen te strelen. Bijna de helft van de mensen ervaart na een paar minuten alsof ze een superlange neus hebben. Erg leuk om te ervaren!

8 illusies die je voor de gek houden! 23

5. Een beweging de andere kant op laten gaan, zonder dat je iets doet

Je tilt je rechtervoet een beetje op en je draait hiermee kleine rondjes met de klok mee. Tegelijkertijd teken je met je rechterwijsvinger het cijfer zes in de lucht. Hierdoor zal je rechtervoet automatisch tegen de klok in gaan draaien. En daar kan je niks aan doen! Dit komt omdat je hersenen 2 tegenovergestelde bewegingen niet kan managen!

8 illusies die je voor de gek houden! 24

4. Je hebt geen idee waar het geluid vandaan komt

Één persoon gaat in het midden van twee anderen zitten. Degene in het midden krijgt een koptelefoon op en de anderen plaatsen aan beide kanten een kunststofbuis er tegen aan. Om en om wordt er in de buizen gesproken. De proefpersoon hoort dan duidelijk waar het geluid vandaan komt. Maar dan worden de buizen omgewisseld. Hierdoor raakt het brein in de war en het geluid wordt waargenomen vanuit de tegenovergestelde richting van waar gesproken wordt. Een superleuk trucje!

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

8 illusies die je voor de gek houden! 25

3. Je proeft niets als je het niet ruikt

Één persoon doet een blinddoek om en zet een wasknijper op zijn of haar neus. Dan moet de persoon een stukje wortel en een stukje appel proeven. De proefpersoon moet raden wat hij of zij nu proeft. Daarna doe je de knijper af en de kans is dan groot dat ze net het verkeerde etenswaar hadden gekozen. Omdat smaak en geur met elkaar verbonden zijn neem je aannames die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn.

8 illusies die je voor de gek houden! 26

2. Iets voelen wat er niet meer is

Dit wordt ook wel phantoompijn genoemd. Het houdt in dat als je bijvoorbeeld een geamputeerd been hebt en je daar ineens pijn in voelt of voelt alsof het nog steeds onderdeel is van je lichaam. Geen trucje om zelf te doen, maar wel interessant om te weten dat ons brein en lichaam zo werkt.

8 illusies die je voor de gek houden! 27

1. Er is geluid, maar je hoort niks!

Ieder mens kan geluiden horen die binnen een bepaalde frequentie zit. De geluiden die tussen de 20 en 20.000 Hz. zitten kunnen we waarnemen met ons gehoor. Hoe ouder je wordt, hoe minder hoge frequentie je kan horen. Hierbij een voorbeeld van een geluid die alleen mensen onder de 20 kunnen horen! Test het uit!

8 illusies die je voor de gek houden! 28

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.