Fiscale bijtelling. Wat was dat ook alweer? De fiscale bijtelling is van toepassing voor vrijwel iedereen die gebruik maakt van een auto van de zaak en daar ook privé mee rijdt. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je in een jaar meer dan 500 privé kilometers rijdt en beschouwt dit als loon in natura. Vandaar dat er een fiscale bijtelling op het loon wordt uitgevoerd, die enerzijds is gebaseerd op de aanschafwaarde van de auto en anderzijds op de CO2 uitstoot van de auto.
Hoe wordt de bijtelling berekend?
Zoals gezegd is de bijtelling afhankelijk van de aanschafwaarde en de CO2 uitstoot van de betreffende auto. Het percentage dat van toepassing is, wordt toegepast op de aanschafwaarde en resulteert in een bedrag dat bij de maandelijkse (of 4-wekelijkse) salarisbetaling wordt verrekend. Concreet betekent het dat het fiscaal loon, en daarmee de grondslag voor de inhouding van de loonbelasting, wordt verhoogd.
De extra belasting wordt dus al tijdens het jaar verrekend. Overigens is het zo dat wanneer je een eigen bijdrage aan je werkgever betaalt, bijvoorbeeld omdat het leasebedrag hoger is dan wat de werkgever vergoed, deze bijdrage van de bijtelling mag worden afgetrokken.
Welke bijtelling voor welke auto?
Wanneer je in een auto op fossiele brandstof rijdt is het bijtellingspercentage 22 procent over de aanschafwaarde van de auto. Wanneer je in een auto rijdt die geen CO2 uitstoot heeft (en wordt er ook echt bedoeld dat dit 0 is), geldt er een laag percentage van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de aanschafwaarde. Over het restbedrag van de aanschafwaard is dan weer 22 procent verschuldigd. Voor de goede orde: dit is de 2019 situatie.
Hoe wordt de bijtelling in de komende jaren?
Als onderdeel van het Klimaatakkoord gaat de bijtelling voor een elektrische zakelijke auto tot 45.000 euro in 2020 omhoog van 4 naar 8 procent. Vervolgens stijgt de bijtelling in de jaren daarop naar 22 procent, zodat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen elektrische en fossiele brandstof aangedreven auto’s.
Onderstaand overzicht geeft aan hoe de bijtelling zich in de komende jaren ontwikkelt voor elektrische auto’s:
Hoe lang is het percentage geldig?
Het bijtellingspercentage is voor 5 jaar geldig en gaat in op het moment van de tenaamstelling van de auto. Vandaar dat er in de laatste maanden van dit jaar nog een hoop mensen ervoor hebben gekozen om een elektrische auto aan te schaffen en zo nog van het goedkope bijtellingspercentage te profiteren. Voor iedereen die in 2020 de overweging maakt om elektrisch te gaan rijden wordt het dus weer even rekenen. Feit blijft dat het ieder jaar duurder gaat worden. Leuker kunnen ze het niet maken bij de Belastingdienst.
Wil je meer informatie? Ga dan naar de site van de Belastingdienst.
Bekijk ook:
Plaats een reactie