Wat doet een fiscaal advocaat? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat doet een fiscaal advocaat?

Wist je dat er verschillende soorten advocaten zijn? Zo heb je bijvoorbeeld een strafrecht advocaat, maar ook een fiscaal advocaat. Over strafrecht advocaten weten we al grotendeels wat ze doen en waar ze mee te maken hebben, maar wat doet een fiscaal advocaat?

Wat doet een fiscaal advocaat?

Een fiscaal advocaat heeft zich, zoals de naam al een beetje verklapt, gespecialiseerd in het fiscaal recht. Hieronder vallen alle regels en maatregelen die te maken hebben met heffingen en invorderen van belasting. Meestal vraag je een fiscaal advocaat om hulp wanneer je verdacht wordt van fiscale of financiële fraude of wanneer je jouw belastingen niet voldaan hebt. Je kunt ook een fiscaal advocaat om hulp vragen wanneer je mogelijke problemen wilt voorkomen, maar over het algemeen werkt een fiscaal advocaat alleen te maken hebben met cliënten die verdacht worden van ernstige fraude.

Wanneer hulp vragen aan een fiscaal advocaat?

In principe is het dus alleen mogelijk om in contact te komen met een fiscaal advocaat wanneer je verdacht wordt va fiscale of financiële fraude. Denk hierbij aan mensen die door de sociale recherche verdacht worde van bijstandsfraude of ondernemers die bewust hun sociale premies niet voldoen. Het fiscaal recht heeft alles te make met belasting en belastingwetten. De belastingregels en belastingwetten veranderen met de tijd mee en staan dus niet vast. Dit zorgt in de praktijk nog wel eens voor de nodige verwarring waardoor mensen soms verdacht worden van fraude terwijl dit niet de bedoeling was. Ook in die gevallen kan een fiscaal adviseur helpen. Het is niet de bedoeling dat een fiscaal advocaat de belastingaangifte invult of andere relatief simpele advieswerkzaamheden uitvoeren. Deze werkzaamheden worden meestal door een boekhouder of accountant gedaan.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Wat gebeurt er als je de belasting niet op tijd betaalt?

In eerste instantie zullen zowel particulieren als ondernemers een aanmaning krijgen. Hierin wordt vermeld dat er een factuur is verstuurd maar dat er nog geen bedrag ontvangen is. Als hier geen gehoor aan gegeven wordt zal er een dwangbevel volgen. Wordt hier ook geen gehoor aan gegeven? Dan kan de belastingdienst overgaan tot het beslag leggen op inkomen of eigendommen. Bij het beslag leggen op roerende zaken worden de roerende zaken middels een veiling verkocht door de Domeinen. De Domeinen verkoopt alle roerende zaken die eigendom zijn van de Nederlandse staat. Op deze veilingen kun je dingen zoals auto's, boten, gereedschap, elektronica en meer vinden.

Fiscale problemen na criminele activiteiten

Wanneer iemand veroordeeld is voor criminele activiteiten, kan die persoon ook te maken krijgen met fiscale problemen. Als iemand bijvoorbeeld het opgebouwd crimineel vermogen moet terugbetalen. Rechercheurs en/of recherchekundigen tonen dan aan hoeveel vermogen er is opgebouwd met de criminele activiteiten, en dit moet dan terugbetaald worden. Ook kan de overheid het bestuursrecht toepassen. Het vermogen mag dan afgepakt worden. De beste gang van zaken is dan om contact op te nemen met een bedrijf zoals FT-advocaten die zowel gespecialiseerd zijn in het fiscaal recht als het strafrecht.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

One Comment

  1. JohanBr Reply

    Accountants en belastingconsulenten doen niet het ‘eenvoudige’ werk maar voorkomen juist vaak dat mensen de grens overgaan en fraudeur worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.