Stal koeling: bescherm staldieren tegen hittestress deze zomer 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Stal koeling: bescherm staldieren tegen hittestress deze zomer

Zomer lijkt steeds vroeger te beginnen. Officieel wordt de zomer pas in juni ingeluid, maar dat weerhoudt maart en april er niet van om alvast wat warme dagen te introduceren. Deze maanden zijn echter ontzettend wispelturig, waardoor dagen met hoge temperaturen worden afgewisseld met relatief koude dagen. Dieren hebben veruit het meeste last van deze wisselende temperaturen.

Staldieren in het specifiek ervaren zeer snel en vaak hittestress, voornamelijk door de stijgende temperaturen. Hittestress als gevolg op te hoge temperaturen, kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld de melkproductie en vruchtbaarheid bij runderen en zelfs zorgen voor het overlijden van de dieren. Ook andere staldieren, zoals varkens en kippen, lijden onder de warme dagen. De beste maatregel die je kunt nemen om de dieren te beschermen tegen deze hittestress, is door middel van stal koeling.

De beste manier om de stallen koel te houden 

Hitte beperken in een stal kan op meerdere manieren gedaan worden. Zon schijnt rechtstreeks op het dak, waardoor de stal snel opwarmt en temperaturen kan bereiken tot wel 60°C. Met goede isolatie voor het dak, kan deze factor vroegtijdig in de kiem gesmoord worden en voorkomen dat de zonnestralen de stal een ondragelijke plaats maken voor de dieren. 

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Maar zelfs met isolatie kan een stal ontzettend warm worden. Een vernevelaar in de stal kan hitte op lagere niveaus voorkomen. Combineer deze twee maatregelen voor een optimale leefomstandigheid onder het vee, zodat ook zij een prettige plek hebben om te verblijven.

Op milieuvriendelijke wijze frisse lucht voor de dieren verzorgen

Een stalvernevelaar is een systeem met verschillende elementen. Een kraan zorgt voor de wateraanvoer voor de pompunit, die het water via vernevelaars verspreid. Dit koele water zorgt voor een afname in temperatuur binnen de stal, zonder dat de dieren nat worden. Hiervoor moet het systeem wel op de juiste afstand worden afgesteld. Hoe dichter de vernevelaars bij de grond staan, des te groter de kans is dat de dieren de druppels voelen. Je kunt eenvoudig het systeem besturen om de luchtvochtigheid te bepalen en te controleren. Hou de luchtvochtigheid stabiel, zodat het vee altijd een fijn klimaat heeft. 

Over het geluid dat het systeem produceert, hoef je je geen zorgen te maken. De meerderheid van de vernevelingssystemen die er bestaan, zijn ontzettend stil van zichzelf. Daarnaast helpt het ook om de units in een afgesloten ruimte te plaatsen, zodat het geluid zoveel mogelijk beperkt wordt.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Geen last meer van insecten

Vee in stallen krijgt regelmatig te maken met insecten die rondvliegen en voor overlast zorgen. Dit is vervelend voor de dieren, niet alleen omdat de insecten continu op de huid en haren gaan zitten, maar ook omdat er regelmatig eitjes in de stallen worden gelegd. Insecten leggen duizenden eitjes tegelijk, wat kan zorgen voor een soort plaag in de stallen. Insecten leggen hun eitjes graag op plekken die warm zijn. De vernevelaar in de stal houdt de ruimte koel, zodat de insecten wegblijven en zorgt over het algemeen voor een goede leefomstandigheid voor de dieren tijdens de hete zomermaanden!

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.