energietoeslag
Saved Read later
Deel dit bericht

Energietoeslag van 1300 euro: kom jij hiervoor in aanmerking?

De energieprijzen blijven maar stijgen. Sommigen van jullie hebben de jaarafrekening gehad, waarbij ook de duizelingwekkende cijfers van het nieuwe termijnbedrag waren te zien. Voor velen is dat simpelweg niet op te brengen. De overheid stelt daarom een energietoeslag van 1300 euro in. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking? Je leest er alles over in dit artikel.

Bovenop de landelijke energiecompensatie

Om onduidelijkheid te voorkomen: dit gaat dus niet over de eenmalige energiecompensatie die veel mensen al uitgekeerd hebben gekregen, en ook niet over de twee keer 190 euro die in november en december worden uitgekeerd. De energiecompensatie in dit verhaal is namelijk niet voor iedereen, en is in elke gemeente verschillend. De Woonbond belangenbehartiger van Energie, Bastiaan van Perlo adviseert mensen om de regels rondom de aanvraag van jouw eigen gemeente te bekijken.

Van Perlo zegt dat de hoogte van de energietoeslag in 2022 is vastgesteld op 1300 euro. Maar elke gemeente heeft zijn eigen voorwaarden en methode van uitkeren. In het geval van Amsterdam wordt 500 euro daarvan uitgekeerd als voorschot op de hoge prijzen van energie van het aankomende jaar, 2023 dus. Het is dus een compensatie, waarvan we allemaal weten dat deze volgend jaar broodnodig zal zijn.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

energie

Wie krijgen er 1300 euro uitgekeerd?

Het bedrag dat deze toeslag omvat is duidelijk, maar in tegenstelling tot de vorige toeslagen zitten er wel wat duidelijke voorwaarden aan deze energietoeslag. Er zijn in ieder geval twee algemene voorwaarden: Je mag maximaal 1.310,05 euro netto verdienen, en een gezamenlijk inkomen mag maximaal 1.871,50 netto per maand zijn. Degenen die dit hebben bepaald zijn uitgegaan van 120 procent van het sociaal minimum.

Het is verstandig om op de website van de Rijksoverheid te kijken. Daar staat alle algemene informatie te vinden, maar het is ook belangrijk om te weten hoe het in jouw gemeente is geregeld. Je kunt jouw aanvraag het beste voor 31 december 2022 indienen, want voor sommige gemeenten, zoals Amsterdam, is het na die datum niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk uitzoekt of je er recht op hebt.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

energie toeslag aanvragen

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.