Is het verstandig om over te stappen van energieleverancier als de prijzen hoog zijn? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Is het verstandig om over te stappen van energieleverancier als de prijzen hoog zijn?

Iedereen met een energiecontract voor een onbepaalde tijd heeft de mogelijkheden om op ieder gewenst moment over te stappen naar een andere energieleverancier. Op het moment dat de prijzen de lucht in schieten, zul je sneller overwegen om een overstap te maken. Maar is het wel verstandig om over te stappen van energieleverancier als de prijzen hoog zijn?   

Verschillende soorten energiecontracten

Er zijn verschillende energiecontracten die je kunt afsluiten bij je energieleverancier. Een van de keuzes die je moet maken is tussen een energiecontract voor een bepaalde of voor een onbepaalde tijd. Een vast of variabel energiecontract afsluiten is zeker wel iets waar je over moet nadenken. Door het afsluiten van een vast contract verbind je jezelf voor een langere tijd aan je energieleverancier. Je betaalt een vaste energieprijs wat gunstig kan uitpakken als de prijs voor energie blijkt te stijgen. Op het moment dat de energieprijs gaat dalen en onder jouw tarief uitkomt, ben je uiteraard wat minder blij met deze keuze. Je blijft dan het afgesproken tarief betalen.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

Overstappen van energieleverancier, een verstandige keuze?

Als je een energiecontract voor een onbepaalde tijd hebt, kun je op ieder gewenst moment overstappen. Als jij bij een vergelijking merkt dat een energieleverancier een veel voordeliger tarief aanbiedt, kun je deze overweging maken. In dit geval loont het om op Overstappen.nl energie te vergelijken. Op het moment dat er een energiecrisis op komst is, moet even twee keer nadenken of je deze keuze wel moet maken. Het overstappen van energieleverancier is dan niet altijd een verstandige keuze. Dit komt omdat er in geval van crisis weinig beweging in de markt zit. Er is immers een beperkt energieaanbod. De energieprijzen vliegen de lucht in wat weinig ruimte biedt voor aanbiedingen.

Kleinere energieleveranciers vallen snel om bij een energiecrisis

Een andere reden om vooral niet over te stappen bij een energiecrisis is dat kleinere energieleveranciers sneller omvallen in zo’n situatie. In veel gevallen zijn dit net de energieleveranciers die hun energie tegen een zeer voordelige prijs aanbieden om zoveel mogelijk klanten aan zich te binden. Deze leveranciers hebben nog geen financiële ruimte om een crisis het hoofd te bieden waardoor het een kwetsbare aanbieder is.

Bekijk ook:
Valkuilen bij het schilderen van houten gevelbekleding

In een land als Nederland ben je verzekerd van de levering van energie. De levering zal dus niet worden stopgezet als je energieleverancier omvalt. Je zult automatisch verbonden worden aan een andere energieleverancier waar je verplicht minimaal 30 dagen energie van moet afnemen ongeacht de prijsstelling. Je begrijpt wel dat je in dit geval dus duurder uit bent. In dit geval ben je dus bij een betrouwbare energieleverancier (dus een gevestigde naam) het beste af. Het overstappen kan nog steeds de moeite lonen als de energieprijzen je te hoog worden maar het is goed om het aanbod te vergelijken en in ieder geval een overwogen keuze maken.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.