Duurzaamheid in de smartphone branche steeds hoger op de agenda 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Duurzaamheid in de smartphone branche steeds hoger op de agenda

De smartphone branche heeft zich in het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. Denk nog eens terug aan de mobiele telefoons van circa tien tot vijftien jaar geleden. Deze hadden geen camera, boden geen mogelijkheid om apps te downloaden, hadden vaak nog een antenne, enzovoorts. Daar waar de functionaliteit van smartphones zich sterk ontwikkelde, groeide kritiek op de duurzaamheid als thema binnen de smartphone branche. Hoe zit dit tegenwoordig? Op welke manier wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid? In dit artikel lees je er meer over. 

Duurzaamheid in het productieproces van smartphones

Duurzaamheid binnen de smartphone branche kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid als in de levensduur van mobiele telefoons. Des te langer een telefoon meegaat, des te duurzamer deze is. Een andere manier waarop duurzaamheid geïnterpreteerd kan worden, is de duurzaamheid van het productieproces. Welk deel van de oorspronkelijke materialen worden uiteindelijk weggegooid? Met andere woorden: hoe groot is de waste in het productieproces? In de afgelopen jaren is hier steeds meer aandacht aan besteed door de verschillende partijen binnen deze branche.

Bekijk ook:
Waarom de Google Nest Protect V2 jouw volgende slimme rookmelder moet zijn

Levensduur van mobiele telefoons als belangrijke factor

Zoals reeds beschreven werd, kan duurzaamheid vanuit verschillende hoeken bekeken worden. Ook de levensduur van mobiele telefoons is een voorbeeld van zo’n invalshoek. Veel consumenten sluiten een abonnement van twee jaar af, waarin zij hun smartphone volledig afbetalen. Na die twee jaar wordt de telefoon verkocht of weggegeven, om direct een nieuw model aan te schaffen. Rumours over de nieuwe iPhone of een andere smartphone verleidt hen om hun oude toestel van de hand te doen. Daar waar deze telefoons vaak nog goed werken. Opvallend is een trendbreuk, waarbij de toenemende prijzen voor smartphones consumenten doen laten besluiten om hun toestel in plaats van twee nu drie jaar te laten houden.

Onderdelen makkelijker te vervangen

Ondanks de lagere gemiddelde levensduur van hedendaagse smartphones, doen bedrijven er steeds meer aan om die levensduur te rekken. Zo wordt het consumenten makkelijker gemaakt om onderdelen in hun toestel te vervangen. Dit kan bij de producent zelf, maar ook door online een reparatiesetje te kopen. Dat laatste is vaak de goedkoopste oplossing, als een reparatie aan het toestel niet meer binnen de garantieperiode valt.

Bekijk ook:
Dompel jezelf onder in puur geluid met de Bose QuietComfort 35 II

Tegelijkertijd biedt de opbouw van toestellen op basis van losse componenten ook nieuwe mogelijkheden. Wie weet kun je op termijn je eigen toestel samenstellen! Een voordeel, want zo kies je altijd voor een toestel die volledig aansluit op jouw wensen. Vergelijk het met de mobiele abonnementen die je tegenwoordig zelf samen kunt stellen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.