Dit komt er kijken bij het verkopen van je woning 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit komt er kijken bij het verkopen van je woning

Bij het verkopen van een woning komt van alles kijken: van overdrachtsbelasting voor de koper tot aan een informatieplicht die je hebt als verkoper. Ga je je woning verkopen? Houd dan rekening met kosten voor het doorhalen van de hypotheek of voor het aflossen van een krediet. Het kan handig zijn om een notaris of makelaar in te schakelen om je in dit proces bij te staan.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Er kunnen additionele kosten komen bij het verkopen van een woning. Een koper kan bijvoorbeeld eisen dat de woning hypotheekvrij opgeleverd wordt. Dan dien je de hypotheek door te laten halen bij het Kadaster. Bij een restschuld is dit echter niet mogelijk. Schakel in ieder geval op tijd een notaris in. Deze kan je precies vertellen waar je rekening mee dient te houden en kan in sommige gevallen zelfs bemiddelen met de hypotheekverstrekker.

Bij de overdracht komen ook extra kosten kijken. Dat zijn kosten die nodig zijn om het huis op jouw naam te krijgen. Dit zijn kosten voor het opstellen van de leveringsakte, de overdrachtsbelasting, de notariskosten en het registreren van de akte bij het Kadaster.

Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

Meestal kiest de koper de notaris. Het is gebruikelijk dat de partij die de notaris kiest de notariskosten betaalt. Het kan echter prettig zijn om als verkoper de notaris te kiezen, omdat je dan voor de overdracht al enkele dingen kan regelen. Dat is handig als je situatie iets complexer is, bijvoorbeeld als de woning die je verkoopt onderdeel is van een erfenis.

Wat moet je de koper vertellen?

Als verkoper ben je onderhevig aan een informatieplicht. Je bent verplicht de koper in te lichten over beperkingen, lasten en (verborgen) gebreken die invloed kunnen hebben op de waarde van een huis of de toekomstige verkoop ervan kunnen beïnvloeden. Denk aan houtrot of vochtproblemen die wellicht niet direct zichtbaar zijn.

Indien de grond waar de woning op staat een andere eigenaar heeft, zoals de gemeente of een woningcorporatie, dan ben je verplicht aan te geven dat er sprake is van erfpacht. Ook wanneer er sprake is van erfdienstbaarheid, zoals het recht van overpad, dient de koper hier van tevoren over te worden ingelicht. Wanneer je de koper verkeerd, incompleet, of helemaal niet inlicht kan het zijn dat je een schadevergoeding moet betalen of de koop wordt teruggedraaid.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Samen met de koper worden afspraken gemaakt over deze zaken, welke vast worden gelegd in het koopcontract. Dit kan ook via de makelaar worden geregeld.

Een makelaar inschakelen bij een woning verkoop

Bij het verkopen van een woning komt behoorlijk wat kijken. Het is aan te raden om de hulp van een deskundige in te schakelen. Een makelaar kan je door het verkooptraject begeleiden en onderhandelt in jouw naam. Een makelaar kent de (lokale) markt, weet waar je rekening mee moet houden en kan scherper bemiddelen met de koper en de hypotheekbank. Je wordt geholpen bij het kiezen van een juiste verkoopstrategie en wordt gewezen op voorwaarden die jou kunnen helpen om het meeste uit je deal te halen. Je kunt er zelf voor kiezen of je het gehele verkoopproces aan de makelaar uitbesteed of enkel een deel hiervan.

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.