Wereldwijd worden er miljoenen geïnvesteerd in projecten die onder het mom impact investing vallen. Met impact investing willen bedrijven, organisaties en personen hun kapitaal gebruiken om met hun belegging een ecologisch of maatschappelijk probleem te tackelen. Dat kan in uiteenlopende sectoren en met verschillende doeleinden: denk bijvoorbeeld aan natuurbehoud in kwetsbare natuurgebieden, het bouwen van betaalbare woningen of het toegankelijk maken van onderwijs in ontwikkelingslanden. In dit artikel nemen we het fenomeen onder de loep door drie projecten in eigen land uit te lichten: het vergroeningsproject van de Nederlandse impact investeerder Jurriaan de Reijer, het impact beleggingsfonds voor gezondheidszorg in Afrika van Achmea en
Impact investeerder Jurriaan de Reijer zet zich in voor de natuur
Impact investing is niet alleen voor bedrijven. Ook met eigen vermogen is het mogelijk om zonder begeleiding van een bank of instelling te beginnen met impact investing. Zo is impact investeerder Jurriaan de Reijer ook ooit eens op eigen houtje begonnen met impact beleggen. De Nederlander gebruikt zijn vermogen om te investeren in de bouw van betaalbare huurwoningen in ons eigen land, maar de afgelopen jaren heeft een ander groot maatschappelijk probleem zijn aandacht getrokken: de ontbossing en het verdwijnen van de natuur in binnen- en buitenland. Zijn focus ligt daarom momenteel vooral op projecten die zich bezighouden met groen, natuur en dierenwelzijn.
Impact investeerder Jurriaan de Reijer vertelt: “Momenteel werk ik aan een samenwerking met Ecotree om ruim 80 hectare land terug te geven aan de natuur. Dat willen we doen door meer dan honderdduizend bomen te planten op wat op dit moment ongebruikte landbouwgrond is. Zo kunnen we in één klap een behoorlijke stap maken in de strijd tegen klimaatverandering.”
De biodiversiteit die zal ontstaan door deze vergroening is van levensbelang. Daarnaast is de ontbossing en de bebouwing van ons land een groot probleem: eerder dit jaar bleek dat de populatiegrootte van diersoorten in ons land met gemiddeld 60 procent is gedaald. Jurriaan de Reijer noemt het dan ook een logische stap om te investeren in het behoud van de leefbaarheid van onze planeet. “Maar het is slechts een druppel water op een gloeiende plaat. De strijd is nog lang niet gestreden, dus ik kijk nu al naar het volgende project waar ik middels impact investing aan bij kan dragen.”
Ook oog voor de mens middels impact investing
Wie wil beginnen met impact investing hoeft niet zoals Jurriaan de Reijer zelf aan de slag te gaan en eigenhandig projecten en samenwerkingen op te zetten. Je kunt als particulier bij veel banken en verzekeraars terecht als je interesse hebt in impact investing. Verzekeraar Achmea is een van de koplopers als we het hebben over organisaties die duurzaam beleggen.
Binnen de beleggingsportefeuille van Achmea is ruimte voor impact beleggingen. De verzekeraar houdt zich bezig met zogeheten Green Bonds: obligaties van overheden, internationale instellingen en ondernemingen waarbij de opbrengsten gebruikt worden voor de financiering van groene projecten.
Een van die projecten is het Investment Fund for Health in Africa (IFHA-8): een fonds dat helpt om kleine tot middelgrote zorginstellingen in Afrika te realiseren. Hiermee blijft gezondheidszorg in heel Afrika betaalbaar en toegankelijk. Het fonds heeft al 40 klinieken en 3 private ziekenhuizen onder zijn hoede.
Net als Jurriaan de Reijer Impact investing gebruiken voor een groene toekomst? Dat kan!
Een van de meest toegankelijke vormen van impact beleggen is middels de Triodos Bank. Deze bank staat bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid en transparante aanpak. Triodos maakt het dan ook voor de ‘gewone’ burger makkelijker om te beginnen met impact investing. Je kiest hier zelf in welk fonds je investeert. Volg bijvoorbeeld de voetstappen van impact investeerder Jurriaan de Reijer en investeer in een duurzame toekomst door te beleggen in het Triodos Pioneer Impact Fund. Dit fonds investeert in innovatieve, beursgenoteerde bedrijven die duurzame oplossingen ontwikkelen voor bijvoorbeeld de landbouwindustrie. Zo draag je niet alleen bij aan een groene wereld, maar heb je ook nog eens grote kans op een goed rendement op je investering.
Plaats een reactie