bevrijdingsdag
Saved Read later
Deel dit bericht

Bevrijdingsdag 2023: dit zijn je rechten als werknemer

Het is 5 mei weer bevrijdingsdag, de dag waarop we vieren dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de bezetting door nazi-Duitsland. Op 24 september 1990 is deze dag bij Koninklijk Besluit uitgeroepen tot nationale feestdag, en tijdens een nationale feestdag zijn we allemaal vrij met behoud van loon, toch? Dat ligt in het geval van Bevrijdingsdag net even iets ingewikkelder dan bij andere nationale feestdagen. We doken even in de feiten.

Nationale feestdag

Bevrijdingsdag is inderdaad een nationale feestdag. In hetzelfde Koninklijk Besluit dat in 1990 is opgesteld staat dat het echter geen verplichte vrije dag is. Werkgevers en werknemers dienen hier onderling een regeling voor te treffen. In 1959 geldt wel de aanbeveling van de Stichting van de Arbeid om werknemers vrij te geven in lustrumjaren. Dat zijn jaren die op een 5 of een 0 eindigen. In dit geval zou dat 2025 zijn, dan viert Nederland ook het feit dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn.

Bekijk ook:
Trendsetters in marketing: hoe blijf je relevant?

Veel werkgevers geven werknemers echter wel een vrije dag op Bevrijdingsdag, maar ze zijn het niet wettelijk verplicht. Er is ook geen regeling in de cao opgenomen waarop deze dag als een verplichte vrije dag is toegekend. Tijdens lustrumjaren zou je een beroep kunnen doen op het feit dat de Stichting van de Arbeid (AWVN) een vrije dag heeft aanbevolen, maar in de meeste gevallen is dat niet nodig.

bevrijdingsdag werken

Extra betaald tijdens Bevrijdingsdag

Op sommige feestdagen krijgen werknemers een extra compensatie als ze op die dag komen werken. Dat kan verschillen per bedrijf, maar vaak is dat 50 of 100 procent. Dit is opgenomen in de cao die je bij aanstelling hebt ondertekend, of er geldt arbeidsvoorwaardenregeling tussen jou en je werkgever. Aangezien Bevrijdingsdag officieel geen verplichte vrije dag is, is de werkgever in dit verhaal officieel ook niet verplicht om extra te compenseren.

In veel gevallen doet een werkgever dat wel uit coulance, want het moet voor werknemers aantrekkelijk worden gemaakt om op deze feestdag te gaan werken. Een werkgever kan beslissen om werknemers verplicht en zonder extra compensatie op het werk te laten verschijnen, maar dat doet de werksfeer en de relatie tussen werknemer en werkgever niet ten goede. Bevrijdingsdag is dus een nationale feestdag, maar geen officiële vrije dag. Werkgevers mogen dus zelf invulling geven aan deze feestdag.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

bevrijdingsdag voor werknemers

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.