Saved Read later
Deel dit bericht

Alsof je tegen een muur praat

Zo'n machteloos gevoel. De ander snapt je niet, begrijpt je niet, doet het niet. Er zijn al tientallen, zo niet honderden of duizenden boeken over geschreven. Verschillen in culturen, verschillen tussen mannen en vrouwen, verschillen tussen jong en oud. De oorzaak; er staat een ‘muur' tussen twee mensen.

Voorbeeld van de communicatiemuur

Op een mooie dag heb je een briljante ingeving. Je vertelt je partner enthousiast je verhaal en je legt uit hoe het moet gaan gebeuren. Na afloop ben je tevreden over je mooie plan. Hij/zij zal het binnenkort wel voor je klaarmaken.

Helaas, dat wordt een teleurstelling. Na een paar dagen blijkt namelijk dat jouw plan helemaal niet is begrepen. En het enthousiasme van je luisteraar is ook niet echt groot. Hoe kan dat, nou? denk je.

Een gevalletje miscommunicatie

Als we in gesprek zijn met elkaar, willen we nog wel eens wat te snel gaan. Misschien heeft je verhaal meer toelichting nodig. Je dacht dat die ander het wel zou snappen. Je dacht dat jullie op dezelfde golflengte zaten. Nou, dan kan hij het toch ook gewoon doen.

Bekijk ook:
Waarom is investeren in edelmetalen zo populair?

Kortom, miscommunicatie. Het loopt niet zoals verwacht, met kleine of grote gevolgen van dien. In vakjargon wordt gesproken over de communicatiemuur. Daarbij worden de volgende vijf regels gehanteerd:

bedoeld ≠ gezegd

gezegd ≠ gehoord

gehoord ≠ begrepen

begrepen ≠ accoord

accoord ≠ gedaan

Dat wat je hebt bedoeld, is nog niet hetzelfde als wat je daadwerkelijk hebt gezegd. En wat hebt gezegd, is misschien niet wat de ander heeft gehoord.

Wanneer de ander jou heeft gehoord, wil dat nog niet zeggen dat hij het ook heeft begrepen. Bovendien is begrepen niet hetzelfde als accoord. En als het dan accoord is, dan wil dat nog niet zeggen dat het ook wordt gedaan.

Door elke regel/ steen te testen, kun je pas een stevige muur maken. Vraag bijvoorbeeld eens ‘Heb je gehoord wat ik heb gezegd?’, ‘Welke valkuilen zijn er volgens jou?’, ‘Wanneer zou je het kunnen doen?’

Alleen in sommige gevallen zal het niet lukken, zeker niet wanneer de ander ‘oostindisch doof' lijkt te zijn.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.