5 Alternatieven voor sparen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

5 Alternatieven voor sparen

Nederlanders zijn gek op sparen, maar is dat in deze tijd nog wel de beste keuze? Door de lage rentes van dit moment levert sparen weinig op en daarom gaan spaarders steeds vaker op zoek naar een alternatief. Zoek je inspiratie voor wat je nog meer kan doen met je spaargeld? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel zetten we een paar alternatieven voor sparen voor je op een rij!

Beleggen

Een alternatief voor sparen is beleggen. Dit komt weliswaar met risico's, maar met beleggen kan je daarom ook meer rendement halen. Daarnaast kan je relatief veilig beleggen, waardoor de risico's niet al te groot zijn. Voor nieuwkomers kan beleggen wel een moeilijk wereldje zijn om in te komen en als je geen zin hebt om je daarin te verdiepen kan je dit beter uit handen geven en laten doen door een professioneel bedrijf, bijvoorbeeld Saxo Wealth Care.

Deposito sparen

Vind je beleggen toch een beetje eng en heb je een fijner gevoel bij sparen? Dan is deposito sparen misschien een betere optie voor jou. Deposito sparen lijkt namelijk erg op sparen, maar kan je net wat meer rendement opleveren. Bij deze vorm van sparen leg je namelijk een geldbedrag voor een langere periode vast. In die periode kan je niet bij je geld, maar in ruil daarvoor krijg je er wel een hogere rente voor. Dit is interessant als je een geldbedrag over hebt dat je de komende tijd ook niet gaat uitgeven.

Bekijk ook:
De Valuta Quiz

Aflossen hypotheek

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan kan je ook overwegen om de hypotheek af te lossen. Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. Dat komt doordat de renteaftrek altijd lager is dan de hypotheekrente.

Let op: bij sommige hypotheken is het echter niet verstandig om extra af te lossen. Zo kan je dit volgens de Consumentenbond beter niet doen als je een bankspaar- of levenhypotheek hebt.

Schenken

Als je veel geld over hebt zou je dit ook kunnen schenken aan een kind of kleinkind. Op dit moment is het bijvoorbeeld gunstig om geld te schenken voor een verbouwing of het kopen van een woning. In 2022 betaal je namelijk over een bedrag van maximaal € 106.671 geen schenkbelasting. Dit is de zogeheten jubelton.

Het is wel goed om te weten dat de jubelton waarschijnlijk niet eeuwig blijft bestaan. Onder het nieuwe kabinet Rutte IV lijkt de kans groot te zijn dat de jubelton weer gaat verdwijnen.

Woning verduurzamen

Als laatste alternatief voor sparen kan je er ook voor kiezen om je eigen woning te verduurzamen. Hier kan je het spaargoed goed voor gebruiken, al kan je in verschillende gemeente er ook een subsidie voor krijgen. Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Zo kan je bijvoorbeeld de stookkosten flink verlagen door de woning goed te laten isoleren. Of je verlaagt bijvoorbeeld je energierekening door zonnepanelen te nemen. Het verduurzamen is daarnaast ook niet slecht voor de waarde van je woning.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.