Welke maatregelen kan je treffen voor valpreventie? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke maatregelen kan je treffen voor valpreventie?

Jaarlijks raken duizenden Nederlanders in eigen huis gewond door een lelijke val. Je moet er niet aan denken dat dit je ooit zelf overkomt, maar toch is dat niet helemaal ondenkbaar. Zelf speel je daar wel een grote rol in, want met een paar goede maatregelen ben je een stuk veiliger in je eigen huis. Wil je weten hoe je een val in huis kan voorkomen? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel delen we 8 goede valpreventie tips!

De cijfers van valongevallen in Nederland liegen er niet om. Jaarlijks raken er vele duizenden mensen (ernstig) gewond door een val in eigen huis en dit lijkt vaak 65-plussers te overkomen. Volgens cijfers van veiligheid.nl werden in 2020 ongeveer 103.000 65-plussers op de spoedeisende hulp behandeld vanwege een valongeval. En die vonden het meeste plaats in eigen huis.

Het is dus belangrijk dat je je eigen huis veilig maakt, zodat je een val kan voorkomen. Maar, hoe doe je dat? Met de volgende tips kan je in ieder geval aan de slag om je huis veiliger te maken:

Tip 1: Verwijder drempels

Veel huizen hebben drempels, maar een woning kan makkelijk zonder. Een drempel kan namelijk een flinke obstakel vormen als je moeilijk loopt of gebruik maakt van een rollator, en dan kan je die net zo goed verwijderen. Zo maak je ook weer minder kans om te struikelen en dat maakt je huis toch weer een stukje veiliger.

Bekijk ook:
Top 10 oma’s middeltjes tegen ziekten en kwalen

Tip 2: Haal tapijtjes en kleedjes weg

Tapijtjes en kleedjes op de vloer zien er gezellig uit, maar ook hier kan je makkelijk over struikelen. Een vloer zonder poespas is misschien wat minder mooi, maar ook een stuk makkelijker te belopen!

Tip 3: Werk losliggende snoeren goed weg

In veel huizen kom je wel losliggende snoeren tegen, want we hebben allerlei apparaten in huis die deze nodig hebben. Alle snoeren weghalen is daarom ook niet haalbaar, maar je kan ze wel goed wegwerken. Zorg ervoor dat deze zo zijn weggewerkt dat je ze tijdens het lopen niet tegenkomt. Zo kan je hier niet meer over struikelen.

Tip 4: Veilig in de badkamer

Veel valongelukken in huis gebeuren in de badkamer. Dus je badkamer valproof maken is nooit een verkeerd idee. Zo kan je beugels aan de muren plaatsen, zodat je een steunpunt hebt bij het in- en uitstappen van de douche of bad. Daarnaast kan je beter douchen dan een bad gebruiken als je moeilijker te been bent. En een kruk voor in de douche – of een douchestoel – is ook geen overbodige luxe. Bij het bad of douche kan je ook een antislip matje plaatsen, zodat je hier ook niet over kan struikelen.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Tip 5: Verhoogde wc

Een verhoogde wc maakt je huis ook een stukje veiliger en makkelijker te begaan. Een verhoogd toilet maakt het opstaan en zitten namelijk een stukje makkelijker. Je kan daarnaast een beugel plaatsen, zodat het opstaan nog eenvoudiger wordt.

Tip 6: Traplift

Een traplift is ook geen verkeerd idee als je een huis hebt met meerdere verdiepingen. Zo kan je veilig naar boven en beneden gaan. Dit is wel een dure optie, dus als alternatief kan je een trap met stevige leuningen en goed zichtbare traptreden nemen.

Tip 7: Goede verlichting

Het is ook belangrijk om je hele woning te voorzien van goede verlichting. Zo kan je in het donker alles goed zien, en daarmee is de kans op een val ook een stuk kleiner. ‘s Nachts is de kans op een lelijke vla namelijk vele malen groter dan overdag!

Tip 8: Alarm

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en is nooit helemaal te voorkomen. Voor senioren is het daarom geen slecht idee om altijd een alarm bij te dragen. Zo kan je na een val – of ander ongeluk – gelijk alarm slaan en hoef je niet lang te wachten voordat iemand komt helpen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.