Hypotheekrente stijgt, huizenkoper steeds verder in het nauw
Saved Read later
Deel dit bericht

Hypotheekrente stijgt, huizenkoper steeds verder in het nauw

Indien je vandaag de dag op zoek bent naar een koopwoning valt dat allemaal niet mee. De huizenprijzen blijven stijgen en zelfs voor een rijtjeshuis in een populaire stad wordt al gauw € 500.000 gevraagd. Dat is voor veel potentiële kopers, zeker jongeren, beslist te hoog gegrepen.

Als je op zoek bent naar een koopwoning moet je sowieso al over een behoorlijk inkomen beschikken en dat gaat steeds meer wringen. Onlangs was ook in het nieuws dat er al 200.000 woningzoekenden zijn, die ‘te veel’ inkomen hebben voor een sociale huurwoning en een koopwoning, ook in het lagere segment, niet kunnen betalen. Deze hebben geen andere keuze dan te zoeken naar een huurwoning in de particuliere sector en ook daar schieten de prijzen omhoog. Het is echter niet alleen de hoge prijs van koopwoningen die vandaag de dag een probleem vormt.

Bekijk ook:
De ontwikkeling van de huizenmarkt door de jaren heen

De Nederlandse Bank wil hypotheekaftrek beperken

Ook de Nederlandse Bank is het niet ontgaan dat de huizenprijzen fors zijn gestegen en voorlopig nog door blijven stijgen. Dat is in de ons omliggende landen veel minder het geval en die ongelijkheid wordt ten dele veroorzaakt door het tekort aan woningen in ons land. Daarbij kent Nederland een zeer voordelig systeem van aftrek van hypotheekrente op het inkomen. Ook met de lage hypotheekrente van het moment blijft dat altijd een extraatje waardoor de koper in ons land minder betaalt aan woonlasten dan bij een even dure woning in het nabije buitenland. De Nederlandse Bank geeft ter overweging om de fiscale voordelen sneller te beëindigen. Daardoor zou de huizenmarkt wellicht wat kunnen afkoelen. Maar het enige effect tot dusverre lijkt een grotere onzekerheid te zijn onder de kopers en eigenaren met een relatief dure hypotheek.

Nog meer ellende voor huizenkopers: de hypotheekrente stijgt

Sinds 2008 leek het alsof de hypotheek rente alleen maar omlaag kon. Dat wordt mede veroorzaakt door de rentepolitiek van onder meer de Europese Centrale Bank. Door het opkopen van staatsobligaties is de rente steeds verder gezakt omdat er geen schaarste was of is aan geld. Spaarders merkten dat aan het feit dat de opbrengst op hun spaargeld terugging naar nihil. In een markt waar geld bijna niets kost, ook niet op lange termijn, kan een bank goedkope hypotheken verstrekken. Dan blijft er toch nog voldoende marge over.

Die tijd lijkt voorbij en marktleider Rabobank heeft voor het eerst sinds lange tijd de hypotheekrente deze week verhoogd. Marktkenners denken dat anderen snel zullen volgen en dat het niet bij een stap zal blijven. De rente op een langlopende hypotheek is nu nog steeds laag, maar er zijn geen garanties dat het zo zal blijven. Het is vooral de inflatie die de rente omhoog stuwt. Na afloop van de coronacrisis blijken er ineens overal tekorten te zijn en dat zorgt voor hogere prijzen.

En dan de energie nog

In Nederland hebben we sinds de jaren 70 van de vorige eeuw geprofiteerd van de gasbel onder Slochteren. Het leek niet op te kunnen en probleemloos te kunnen worden opgepompt. Dat bleek een misverstand. Ook in ons land moet nu aardgas worden geïmporteerd, voordat er overgeschakeld kan worden op hernieuwbare energie. En juist op dit moment is er om diverse redenen een tekort aan gas. Momenteel kost aardgas 6 keer zoveel als een jaar geleden. Hoewel je dat niet meteen hoeft te merken op je energienota gaat dat ook ongetwijfeld wel gebeuren. Dat zal de woonlasten fors verhogen ongeacht of je in een koopwoning of huurhuis woont. Vooral voor kopers is het echter een aanvullend probleem in een markt die toch al moeilijk ligt.

Ben jij een woningzoekende, reageer dan gerust onder dit artikel.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.