Otters jongleren met stenen voor eten

0 Shares

Uit een studie van wetenschappers aan de universiteit van Exeter is gebleken dat otters in gevangenschap gaan jongleren met stenen als ze het wel tijd vinden dat de maaltijd wordt geserveerd.

Vergelijk het maar menselijk gedrag aan een tafel in een restaurant als het wat lang duurt voor het eten komt. Jongleren zullen wij dan niet gauw doen, maar kuchjes en wanhopige blikken op de kelner om aandacht zullen ook jou bekend voor komen.

Jongleren met stenen komt ook voor bij otters in de vrije natuur. Omdat er veel schelpdieren op het menu staan, denken biologen dat dit gedrag is bedoeld om jongere dieren te leren hoe om te gaan met die glibberige vangst. Oudere dieren gebruiken het om hun vaardigheid niet te verliezen. Maar na diverse testen bleek eenduidig dat het jongleren in de dierentuin enkel en alleen werd gebruikt om duidelijk te maken dat een hapje er wel in zou gaan.

Bekijk ook:
LEGO komt met gigantische Titanic set

Hoe intelligent zijn dieren eigenlijk?

Is het maar een trucje dat de otters hebben aangeleerd of is het meer? Indien jij een kat of hond als huisdier hebt, zal je vast ook weleens afvragen wat het dier denkt en of dat vergelijkbaar is met onze gedachten en intelligentie. Eigenlijk zijn we als mensheid beslist arrogant omdat we vaak denken dat we uniek zijn en op een veel hoger intellectueel niveau staan dan die vele miljarden medebewoners op aarde. Maar is het wel zo bijzonder wat wij allemaal kunnen? Een paar voorbeelden:

Gebruik gereedschappen en tactieken

Als mens zijn we er erg trots op dat we gereedschappen gebruiken en plannetjes kunnen uitdenken, al gebruiken we die vaardigheden niet altijd voor positieve zaken. Maar chimpansees gebruiken ook gereedschappen die ze zelf maken, bijvoorbeeld om noten te kraken en insecten te vangen. Dolfijnen ontwikkelen jachttechnieken die afhankelijk zijn van de prooi en dat gebeurt op zeer geavanceerde manieren.

Bekijk ook:
Ajax presenteert Bob Marley-shirt

Het gebruik van een taal20

Op dat punt zijn we helaas ook niet uniek. Dat veel zoogdieren geluiden maken om met elkaar te communiceren is inmiddels wel duidelijk. Walvissen kunnen op die manier op grote afstanden contact houden met soortgenoten en informatie uitwisselen. Wat er wordt gecommuniceerd weten we niet omdat het wij de gedachten van een ander zoogdier niet kunnen peilen. Dat er wel degelijk sprake is van een taal, is gebleken uit onderzoek met wolven. Bepaalde geluiden konden worden gekoppeld aan reacties van wolven die deze hoorden. En zo werkt het immers ook bij ons.

Emoties herkennen

Het is op zich al bijzonder dat je op het idee komt om het te onderzoeken, maar paarden kunnen aan de gezichtsuitdrukking van mensen die ze kennen zien of deze in een goede of slechte stemming zijn. Met een grote hoeveelheid foto’s werd dat onderzocht en je raadt het al: de paarden toonden duidelijk andere reacties naar gelang de stemming van de persoon op de foto.

Bekijk ook:
Video: Dit is het diepste zwembad ter wereld

Het gebruik van vuur

Op dat punt zijn mensen toch echt uniek, denk je nu beslist want alle dieren zijn bang voor vuur. Mis, er zijn een aantal roofvogels die vuur gebruiken om hun prooi op te jagen. Dankzij hun vuurvaste klauwen kunnen ze een reeds brandend takje gebruiken om een deel van de omgeving in brand te steken en te profiteren van de angst van andere dieren.

Huisdieren

Wellicht ben je al overtuigd maar anders moet je maar wat bij lezen over het contact tussen mensen en hun huisdieren. Jouw hond of kat is beslist ook veel intelligenter dan deze vaak laat merken. Want wie werkt er nu voor het eten en wie neemt het er inmiddels van?

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.