In Memoriam: Chadwick Boseman's bekendste rollen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

In Memoriam: Chadwick Boseman’s bekendste rollen

De Amerikaanse acteur Chadwick Boseman is op 43-jarige leeftijd overleden. De acteur overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van darmkanker. Boseman – vooral bekend voor zijn rol als de zwarte superheld Black Panther – leed al enkele jaren aan de ziekte. We kijken terug naar de belangrijkste rollen van de acteur. 

42

Chadwick Boseman's grote doorbraak kwam in 2013 toen hij de hoofdrol speelde in de film 42. Boseman speelde daarin de rol van honkballegende Jackie Robinson, de eerste Afro-Amerikaanse honkballer in de Major League Baseball (sinds het moderne tijdperk van honkbal). Voor die rol kreeg Boseman een nominatie voor een Hollywood Award voor “Breaktrough Performance of the Year”.

Get On Up

Een jaar later speelde Boseman de hoofdrol in Get On Up; een biografische film uit 2014 over het leven van zanger James Brown. Boseman vertolkte daar de rol van Brown. Voor die rol moest de acteur dagelijks trainen voor enkele maanden. Met resultaat, want hij speelde zijn rol met verve.

Captain America: Civil War

In 2016 maakt ook elke Marvel-fan kennis met Chadwick Boseman, als hij voor het eerst te zien is als de superheld Black Panther in de film Captain America: Civil War. Het debuut van Boseman als Black Panther – en koning van Wakanda – smaakt naar meer, en niet veel later zouden fans van de zwarte super held beloond worden met een eigen film.

Bekijk ook:
Tijd voor romantiek? De beste romantische films & series op WithLove

2016 is tevens het jaar waarin Boseman te horen krijgt dat hij darmkanker heeft. Hij besluit echter niet te stopen met acteren en speelt nog enkele belangrijke rollen.

Marshall

Tussen zijn Marvel-avonturen door maakte Boseman ook nog een uitstapje naar de juridische wereld. In 2017 speelde hij de hoofdrol in de film Marshall. Boseman speelde daarin de rol van Thurgood Marshall; een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat (en later de eerste Afro-Amerikaanse rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof). In de film staat een van zijn bekendste juridische zaken centraal, waarin Marshall een zwarte man in Connecticut moet bijstaan tijdens een rechtszaak.

Black Panther

In 2018 speelde Boseman – voor hem en vele anderen – zijn belangrijkste rol: die van de zwarte superheld Black Panther in de gelijknamige film. Black Panther schreef geschiedenis doordat het een succesvolle superheldenfilm was met een cast die voornamelijk uit donkere acteurs bestond. Daarmee werd de oude en racistische opvatting dat alleen (superhelden)films met een witte mannelijke hoofdrol succesvol konden zijn. En voor het eerst zagen ook zwarte mensen zich gerepresenteerd in het superheldengenre. Black Panther werd daarnaast genomineerd voor meerdere Oscars en wist er daarvan drie te winnen.

Avengers: Infinity War & Endgame

Boseman was daarna nog maar twee keer te zien als Black Panther; in de films Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. In de films nam zijn karakter het samen met andere Marvel-superhelden op tegen slechterik Thanos. Door dat Black Panther de “snap” niet overleefde had hij maar een kleine rol in Endgame. Hij zou daarnaast weer te zien zijn in Black Panther II, maar dat gaat helaas (waarschijnlijk) niet meer door.

Rest in peace Chadwick Boseman. We zullen je missen.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.