Wist je dat meer dan 70 procent van de aarde bedekt is met water? Oceanen, zeeën, meren, rivieren; onze planeet zit er vol mee, maar hoe diep zijn deze wateren eigenlijk wel niet? Wil je antwoord op die vraag dat moet je gauw even de onderstaande video kijken! Hierin wordt precies uitgelegd hoe diep de oceaan en de rest van het water is. Had jij dit verwacht?
Het YouTube kanaal MetaBallStudios heeft in een video de diepte van de bekendste meren, zeeën en oceanen voor ons op een rijtje gezet. Daarbij wordt de diepte regelmatig vergeleken met een bekend hoog gebouw, zodat je nog beter kan voorstellen hoe diep de oceaan wel niet is!
Hoe diep is de oceaan?
De diepte van de meren, zeeën en oceanen van onze aarde wil nog wel eens variëren. Zo hebben we heel wat watertjes die relatief niet zo diep zijn, maar op sommige plekken in de oceaan zijn dieper dan de meeste mensen ooit zullen beseffen. We zetten de diepte van een aantal plekken voor je op een rij:
- Zee van Azov. De Zee van Azov – een deel van de Zwarte Zee – is een relatief kleine en ondiepe zee. Gemiddeld is deze zee zo'n 7 meter diep, al kan je op het diepste punt 14 meter naar beneden.
- Victoriameer. Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het meer is ongeveer net zo groot als Nederland en België samen en is gemiddeld zo'n 41 meter diep. Het diepste punt van het Victoriameer is ongeveer 81 meter diep.
- Eurotunnel. Ben je ooit naar Engeland gereisd via de Eurotunnel? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten dat deze zo'n 75 meter diep onder het zeeniveau ligt!
- Noordzee. Bij onze Noordzee kan je ook aardig ver naar beneden, want deze is gemiddeld zo'n 95 meter diep. Even ter vergelijking; het Amerikaanse Vrijheidsbeeld is maar liefst 93 meter hoog. Al kan je op het diepste punt van de Noordzee maar liefst 700 meter naar beneden.
- Rode zee. De Noordzee is echter niks bij de Rode Zee, want deze is namelijk gemiddeld 490 meter diep.
- Baikalmeer. Het Baikalmeer is het diepste meer ter wereld. Gemiddeld is het meer zo'n 744 meter diep, maar het diepste punt van het meer ligt zelfs op een diepte van 1642 meter.
Diepe oceanen
- Arctische Oceaan. De Arctische Oceaan is weliswaar de kleinste en minst diepe oceaan van onze planeet, toch is de oceaan gemiddeld al ongeveer 1205 meter diep. Even ter vergelijking: de Burj Khalifa – het hoogste gebouw ter wereld – is slechts 828 meter hoog. Het diepst gemeten punt van de Arctische Oceaan is 5607 meter.
- Zuidelijke Oceaan. De Zuidelijke Oceaan is de op drie na grootste oceaan en is gemiddeld 3270 meter diep. Het diepst gemeten punt van de Zuidelijke Oceaan is 7235 meter.
- Atlantische Oceaan. De Atlantische Oceaan is de tweede oceaan van de wereld en deze oceaan is gemiddeld 3646 meter diep. Het diepst gemeten punt van de Atlantische Oceaan is 8376 meter. Even ter vergelijking; het hoogste punt ter wereld vind je op de Mount Everest op een hoogte van 8848 meter.
- Indische Oceaan. De Indische Oceaan is de op twee na grootste oceaan van onze aarde en deze oceaan is gemiddeld 3741 meter diep. Het diepst gemeten punt van de Indische Oceaan is 7258 meter.
- De Grote Oceaan. De Grote Oceaan – ook wel de Stille Oceaan genoemd – is de grootst oceaan op aarde. Dat zie je ook terug in de diepte, want deze oceaan is gemiddeld 4280 meter diep. Het diepste gedeelte van de Grote Oceaan is de Marianentrog met een diepte van ongeveer 11 kilometer. Dit is de diepst bekende plek in de oceaan.
Had jij durven dromen dat de oceanen op onze planeet zo diep konden zijn?
Plaats een reactie