De 10 meest giftige planten ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 meest giftige planten ter wereld

De natuur is prachtig en we genieten ervan om die te bewonderen. Soms vergeten we wel eens dat de natuur ook gevaarlijk is. De onderstaande planten zijn vaak mooi, maar je kan er beter met een boog omheen lopen.

1. Drakenwortel

Deze plant die in grote delen van Zuid-Europa voorkomt, verspreidt de geur van rottend vlees om insecten te lokken voor de bestuiving. Je kan ook beter uit de buurt blijven want de drakenwortel is giftig in alle delen en zelfs een aanraking leidt tot irritatie van de huid.

2. Oleander

In veel tuinen is de oleander een blikvanger als deze in bloei staat. Maar de plant is echter ook giftig in alle onderdelen. Een kind dat per ongeluk een blaadje van de oleander opeet, zal daaraan na veel lijden sterven. Ook dieren en volwassenen overlijden vaak na enkele dagen als ze dit gif binnenkrijgen.

3. Cerbera Odollam

Deze boom heeft prachtige bloemen en komt in India voor. De bijnaam is zelfmoord-boom. Het gif in deze plant is Cerberin dat zorgt voor een hartstilstand. Het gif is moeilijk traceren en vaak lijkt er sprake van een hartaanval. Naar verluidt is er ook geen enkele andere plant die zo vaak wordt gebruikt om zelfmoord te plegen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

4. Braaknoot

Deze plant vind je in India en Zuid-Oost-Azië. De plant bevat strychnine en dat betekent dat de vruchten dodelijk zijn. Er gaat een verhaal rond dat Cleopatra overwoog om zelfmoord te plegen

met de braaknoot, maar toen ze het uittestte op een slaaf en zag hoeveel pijn die moest lijden, koos ze voor een andere optie.

5. Wolfskers

De wolfskers ziet er leuk uit en komt in grote delen van de wereld in de natuur voor, maar in Nederland is deze zeldzaam. De vruchtjes zien er smakelijk uit, ruiken goed en zijn aangenaam zoet. Maar vijf besjes zijn voor een volwassene al dodelijk. Deze zoete verleiding moet je echt weerstaan.

6. Cicuta Maculata

Dit geslacht omvat 4 planten die vooral in Noord-Amerika voorkomen. Een ervan is ook in Europa redelijk gesetteld: de waterscheerling. Het gif dat deze plant bevat, wordt cicutoxine genoemd en tast het zenuwstelsel aan. In het oude Griekenland werd het gebruikt als executiemiddel.

7. Monnikskap

Een prachtige verschijning rijk aan bloemen en veel voorkomend in de natuur van Amerika, Europa en Azië, dat is de monnikskap. Maar experts noemen dit de meest giftige plant in Europa. Een minieme hoeveelheid van het gif pseudacontinine is al dodelijk. Zelfs het aanraken van de plant kan al tot een vergiftiging leiden.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

De 10 meest giftige planten ter wereld 12

8. Manzanillaboom

Op de eilanden in het Caraïbische gebied komen deze bomen in de natuur veel voor. De kleine appels zien er smakelijk uit, maar de Spanjaarden noemden ze niet voor niets: kleine appels van de dood. De rook van de boom kan je blind maken en het sap veroorzaakt flinke brandwonden. Ook schuilen bij een regenbui kan je beter elders doen.

9. Wonderboom

Een zeer decoratieve plant uit Oost-Afrika en India die inmiddels ook elders ter wereld wordt gebruikt als sierplant. Wel een gevaarlijke boompje want in alle delen komt het gif ricine voor. Deze stof is zo giftig dat 1 milligram voldoende is om een volwassene te doden.

10. Paternosterboontje

Van de boontjes die rood en zwart zijn, worden vaak sieraden gemaakt. De bonen zijn op zich onschuldig tenzij deze beschadigd raken. Ze bevatten namelijk het gif abrine. Zelfs een klein beetje van dit gif is al dodelijk. Een voor een vallen al je organen uit zonder dat een arts iets voor je kan doen.

Bekijk ook: 

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.