Dit waren de 5 beruchtste vrouwelijke piraten 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit waren de 5 beruchtste vrouwelijke piraten

Als we aan een piraat denken dan denken we al snel aan een robuuste bebaarde zeerover met een houten poot en een onbeschofte papegaai op zijn schouder. Maar wist je dat er ook vrouwelijke piraten bestonden?  Deze waren vaak nog wreder en sluwer dan de mannelijke zeerovers. We hebben 5 van de beruchtste vrouwelijke piraten op een rijtje gezet.

Sadie Farrel

Sadie Farrel werd ook wel ‘Sadie de Geit’ genoemd. Ze kreeg deze bijnaam omdat ze met haar hoofd in de buik van haar slachtoffers beukte alvorens hen te beroven. Sadie groeide op in een armoedige wijk in het negentiende-eeuwse New York. 

In 1869 sloot ze zich aan bij een straatbende met de naam ‘Charlton Street Gang’. De bende stal een boot en voer de Hudsonrivier af om berovingen, ontvoeringen en overvallen te plegen op rijke mensen die langs de oevers van de rivier woonden.

Grace O’Malley

Grace O’Malley werd rond 1530 geboren in Ierland. Ze was de dochter van een rijke handelaar. Haar vader werd vermoord door een rivaliserende clan, waarna ze de oorlog aan hen verklaarde. Ze roofde er lustig op los, totdat haar leven door het Ierse verzet en de Britse overheersing een andere wending kreeg.

Ze had de handelsschepen van haar vader geërfd, deze zette ze in om schepen van de Engelse handelsvloot te bestoken en te plunderen. Nadat haar zoon werd gekidnapt door de Engelsen werd ze gedwongen om met hen samen te werken en de Britten te steunen in hun strijd tegen de Ieren. Nadat ze haar zoon terug had gekregen keerde ze zich alsnog tegen de Engelsen en zette haar piratenleven voort.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Rachel Wall

Dit waren de 5 beruchtste vrouwelijke piraten 17

De Amerikaanse Rachel Wall werd in 1760 geboren in een gelovig gezin. Maar het avontuur en de zee lonkten. Nadat ze op zestienjarige leeftijd trouwde met George Wall, een beruchte zeeman, besloten ze samen op rooftocht te gaan en als piraten door het leven te varen. 

Als het stormde deed het echtpaar alsof ze in de problemen zaten. Schepen die hulp boden werden bruut overvallen door George, Rachel en hun criminele collega’s. Ze hebben jarenlang flink verdient aan hun rooftochten, maar daar kwam een einde aan toen ze tijdens een storm hun schip aan de woeste golven verloren.

Rachel ging aan land werken als dienstmeid, maar bleef stelen en bedriegen. Ze werd in 1789 gearresteerd, veroordeeld voor diefstal, moord en piraterij en werd vervolgens opgehangen.

Mary Read

Mary Read werd in 1685 geboren en in de eerste instantie door haar moeder opgevoed als jongen, dit deed ze om de erfenis van haar vader op te kunnen strijken. Nadat ze (wederom verkleed als man) zich aansloot bij de Britse marine leerde ze een Vlaamse militair kennen, waarmee ze een herberg opende.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

Toen haar man door een klant van de herberg werd vermoord besloot ze om het water op te gaan. Ze sloot zich aan bij een bende piraten die werden geleid door John Rackman en, de eveneens beruchte vrouwelijke piraat, Anne Bonny. In 1720 werd het drietal gearresteerd en tot de dood veroordeeld. Mary ontsnapte aan de doodstraf omdat ze zwanger bleek. Ze stierf in 1721 in haar cel.

Anne Bonny

Dit waren de 5 beruchtste vrouwelijke piraten 18

Het leven van Anne Bonny loopt gedeeltelijk samen met die van Mary Read. Anne werd in 1698 geboren als Anne Cormac. Toen ze dertien jaar was stierf haar moeder. Haar vader was ervandoor gegaan met de dienstmeid, die eigenlijk haar biologische moeder was.

Niet lang na de dood van haar moeder trouwde ze met John Bonny, maar dit huwelijk strandde niet lang daarna. Hierop trouwde ze met John Rackman, een piraat. Ze roofden er samen lustig op los en ontmoetten Mary Read. Het drietal werd in 1720 gearresteerd. Anne en John werden veroordeeld voor piraterij en in 1721 opgehangen.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.