in

Geslacht op identiteitskaart geschrapt over vier jaar

Paspoorten blijven voorlopig nog wel een geslachtsaanduiding houden

identiteitskaart geen geslacht

Er lijkt veel te veranderen de afgelopen maanden. Het kabinet heeft weer een nieuwe wijziging in het vizier. Vanaf 2024 of 2025 willen zij niet langer dat identiteitskaarten vermelden of de drager man of vrouw is. Op deze manier zouden zij mensen tegemoetkomen die zich niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

Identiteitskaart geslacht

Deze wijziging zal niet dit jaar gebeuren. Over een jaar of vier wordt de vervaardiging van identiteitskaarten herzien, op dat moment wilt het kabinet deze wijziging ook laten ingaan. De kosten en gevolgen van de verandering zullen daardoor beperkt zijn. Het is wel zo dat de wet en de instructies voor de politie en marechaussee moeten worden aangepast. Overigens zijn wij niet de eerste met dit idee. Duitsland heeft al een langere tijd een identiteitskaart zonder geslachtsaanduiding.

Paspoort

Voorlopig blijven paspoorten wel gewoon een geslachtsaanduiding houden. Het kabinet wilt hiermee nog wachten om te zien of andere landen mee zullen gaan in de verandering. Sommige landen gebruiken wel al een ‘X’ naast de gewoonlijke ‘F’ en ‘M’ op het paspoort. Toch is er wel de mogelijkheid al in Nederland om geen geslachtsaanduiding te hebben op het paspoort. Leonne Zeegers kreeg deze in 2018 omdat zij niet wenste te kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke identiteit. Nadat zij naar de rechter is gestapt kreeg zij haar gelijk.

Lees ook:
Rijbewijs kwijt door corona? Het gebeurt steeds vaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Horror: Amerikaan vergiftigt daklozen

10 tips om beter te slapen in de hitte