identiteitskaart geen geslacht
Saved Read later
Deel dit bericht

Geslacht op identiteitskaart geschrapt over vier jaar

Er lijkt veel te veranderen de afgelopen maanden. Het kabinet heeft weer een nieuwe wijziging in het vizier. Vanaf 2024 of 2025 willen zij niet langer dat identiteitskaarten vermelden of de drager man of vrouw is. Op deze manier zouden zij mensen tegemoetkomen die zich niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

Identiteitskaart geslacht

Deze wijziging zal niet dit jaar gebeuren. Over een jaar of vier wordt de vervaardiging van identiteitskaarten herzien, op dat moment wilt het kabinet deze wijziging ook laten ingaan. De kosten en gevolgen van de verandering zullen daardoor beperkt zijn. Het is wel zo dat de wet en de instructies voor de politie en marechaussee moeten worden aangepast. Overigens zijn wij niet de eerste met dit idee. Duitsland heeft al een langere tijd een identiteitskaart zonder geslachtsaanduiding.

Paspoort

Voorlopig blijven paspoorten wel gewoon een geslachtsaanduiding houden. Het kabinet wilt hiermee nog wachten om te zien of andere landen mee zullen gaan in de verandering. Sommige landen gebruiken wel al een ‘X' naast de gewoonlijke ‘F' en ‘M' op het paspoort. Toch is er wel de mogelijkheid al in Nederland om geen geslachtsaanduiding te hebben op het paspoort. Leonne Zeegers kreeg deze in 2018 omdat zij niet wenste te kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke identiteit. Nadat zij naar de rechter is gestapt kreeg zij haar gelijk.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.