Als je zelf een website of webshop wilt starten, dan zal je al snel tegen een aantal zaken aan lopen. Er komt heel veel kijken bij het opzetten van een website, of dit nu een blog of een webshop betreft. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met webhosting en met een domeinnaam. Maar wat houdt dit nu precies in? In dit artikel leggen we je uit wat webhosting is en hoe je een goede domeinnaam kiest.
Wat is webhosting?
Als je op een computer bezig bent, dan zal je regelmatig ook een bestand opslaan. Om een website op te zetten, dien je ook bestanden op te slaan. Dit gebeurt niet op jouw plaatselijke computer, maar op een server. Webhosting is in eenvoudig termen het huren van webruimte op een server. Je huurt dus een klein stukje server, zodat je jouw bestanden online kunt opslaan. Op die manier kan jouw website zonder problemen 24 uur per dag bezocht worden. Je kunt bijvoorbeeld Versio webhosting gaan gebruiken.
Wat is het verschil tussen webhosting en reseller hosting?
Webhosting is dus eigenlijk het gebruiken van een klein stukje ruimte op het web op een server. Daarbij krijg je dus één account waarmee je kunt inloggen. Bij reseller hosting is het mogelijk om meer dan één gebruiker aan te maken. Je kunt dus meerdere websites ‘hosten’. Dit doe je vooral wanneer je voor klanten een aantal websites bijhoudt. Reseller hosting is dus eigenlijk wanneer je websites voor anderen wilt hosten. Wil je een eigen website beginnen, dan krijg je hier dus niet mee te maken. Wil je meerdere websites kunnen hosten, dan is reseller hosting van Versio een prima optie.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam of domein is een naam die je registreert in het DNS, voluit het Domain Name System genoemd. Dit is dé manier om jouw website straks te vinden. Je kunt het vergelijken met je telefoonnummer in de telefoongids, maar dan gaat het hier om je adres op internet. De domeinnaam bepaalt voor een deel hoe gemakkelijk jouw website gevonden kan worden. Het draait er dus om een goede domeinnaam te kiezen.
Hoe kies je een goede domeinnaam?
Een domeinnaam moet sowieso altijd uniek zijn. Je kunt geen domeinnaam kiezen die al in gebruik is, tenzij die uiteraard net op dat moment te koop is. Een goede domeinnaam is kort en krachtig. Dat maakt het ook makkelijk om jouw domeinnaam te onthouden. Je zal bijvoorbeeld gemakkelijker gevonden worden op een domeinnaam die uitsluitend een land omvat dan een domeinnaam die eerst begint met de vraag ‘wat zijn de aanraders in…’. Een domeinnaam wordt vaak afgesloten met de taal van het land waar je woont. Als je vooral een Nederlandstalig publiek wilt bereiken, zal je hoogstwaarschijnlijk voor .nl of .be kiezen. Wil je in de toekomst internationaal gaan opereren, dan is .com een prima optie.
En dan?
Wanneer de webhosting en de domeinnaam geregeld zijn, wordt het tijd om de website ‘in te richten’. Een populair programma hiervoor is WordPress. Daarmee kun je de site vormgeven zoals je wilt. Er zijn allerlei templates om uit te kiezen. Veel succes met het opstarten van je website!
Plaats een reactie