blank

Steeds meer cybercrime in Nederland: dit zijn de feiten

0 Shares

De coronapandemie heeft voor veel verandering gezorgd: waaronder in het criminaliteitsbeeld. Nu dat steeds meer mensen vanuit huis werken, werd een flinke daling in het aantal inbraken zichtbaar. De online misdrijven namen daarentegen sterk toe. 

Wat is cybercrime?

Cybercrime omvat veel verschillende misdaden gericht op ICT. Denk bijvoorbeeld aan hacking, malware en phishing, maar ook cyberaanvallen op bedrijfssystemen, moderne auto’s of chipkaarten. Wat opvalt is dat ook de ‘klassieke’ misdrijven nu online gepleegd worden. Oplichting, afpersing en phishing kan namelijk ook gewoon over het internet gedaan worden.

Cybercrime statistieken in Nederland

Cybercrime is de afgelopen jaren steeds meer in opmars geweest. Maar door de coronamaatregelen werd een extreem grote verschuiving in de criminaliteit zichtbaar. Waar woninginbraken met 23 procent daalden, steeg de cybercriminaliteit naar een hoogtepunt, waar 127% meer gevallen geregistreerd werden dan voorgaande jaren, blijkt uit de cybercrime statistieken in Nederland.

Bescherm jezelf tegen cybercrime

De meest voorkomende misdaden op het gebied van cybercrime zijn hacken, verkoopfraude en bedreiging. Hoewel de overheid alles doet om cybercrime te bestrijden, is dit niet altijd voldoende om alle cybercrime te voorkomen. Dus wat kun je zelf doen om jezelf tegen cybercrime te beschermen?

  • Gebruik wachtwoorden en toegangscodes
Bekijk ook:
Steeds meer smart home energie aanbiedingen in 2021

Beveilig zowel apparaten als accounts met toegangscodes en wachtwoorden. Gebruik voor ieder account of apparaat een ander wachtwoord (of een andere code), en sla deze op in een wachtwoordmanager. 

  • Tweestapsverificatie

Heb je de mogelijkheid om tweestapsverificatie in te stellen bij een service? Doe dit dan. Op deze manier wordt het moeilijker om toegang te krijgen tot een e-mailaccount of cloudopslag.

  • Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet. Je apparaat maakt eerst contact met een door jou uitgekozen server, en vervolgens pas met het internet. Hierdoor kunnen je IP-adres en locatie niet achterhaald worden.

  • Zorg dat apparaten up-to-date zijn

Laat zowel software- als antivirus updates uitvoeren op al je apparaten. Zo verklein je de kans op ‘gaatjes’ in de beveiliging.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.