Meer over de grootste Chinese producenten van smartphones 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Meer over de grootste Chinese producenten van smartphones

Apple en Samsung domineren de markt voor smartphones. Maar het moment nadert dat deze twee grote spelers ingehaald worden door de concurrentie uit China. Verschillende fabrikanten houden zich daar bezig met consumentenelektronica en timmeren flink aan de weg met onder andere smartphones die weinig onder doen voor de producten van Apple en Samsung. De hoogste tijd dus om wat meer te weten te komen over de voornaamste Chinese producenten van smartphones.

OPPO

De mogelijkheid van spionage door de Chinese overheid is een reden voor veel westerlingen om telefoon van Chinese makelij te kopen. In tegenstelling tot andere landgenoten, doet OPPO echter goed zijn best om ervoor te zorgen dat alle gegevens van de gebruiker zowel versleuteld als geanonimiseerd worden. Daarvoor gebruikt men alle kernbeveiligingsfuncties die het besturingssysteem Android plus eigen aanvullende beveiligingsmaatregelen toe. OPPO werkt onder hetzelfde moederbedrijf als OnePlus en is sinds 2017 het meest verkochte smartphonemerk in China.  Het bedrijf richt zich niet op lage prijzen, maar op innovatie. Opvallend zijn vooral de investering in cameratechnieken. Dat maakt de nieuwe OPPO Find X5 een aankoop om serieus te overwegen. OPPO maakt naast smartphones ook versterkers en koptelefoons.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

Meer over de grootste Chinese producenten van smartphones 13

Huawei

Huawei was een aantal jaar geleden nog een serieuze concurrent op de smartphonemarkt voor Apple en Samsung. Verdenkingen van spionage en banden met de Chinese overheid zorgden er echter voor dat toenmalig president Donald Trump Huawei op de zware lijst zette in de Verenigde Staten en Google Huawei in de ban moest doen, waardoor haar diensten en het besturingssysteem Android niet meer door Huawei gebruikt mogen worden. Daarmee werden de smartphones van deze Chinese producent oninteressant voor de westerse markt. Huawei probeerde het verlies van de Google-diensten nog wel met eigen alternatieven te compenseren, maar is snel uit de gratie geraakt met haar smartphones.

Xiaomi

Waar OPPO investeert in de privacy van gebruikers, heeft Xiaomi daar hele andere ideeën over. Het bedrijf werd al eens op de vingers getikt voor de manier waarop men met gegevens van gebruikers omgaat, maar vond eigenlijk niet dat het iets verkeerd had gedaan. Men wilde haar gebruikers ‘beter leren kennen’. Als je met die instelling kunt leven, dan kun je bij Xiaomi rekenen op budgetvriendelijke smartphones die kwalitatief op peil zijn en interessante specificaties bieden zonder dat er sprake is van al te veel toeters en bellen.

Bekijk ook:
Deze knappe dames zijn gemaakt door kunstmatige intelligentie

OnePlus

OnePlus is eigendom van OPPO. Sinds 2013 probeerde het bedrijf smartphones te maken die een goede balans hadden tussen high-end kwaliteit en een lagere prijs dan andere smartphones in zijn prijsklasse. Lang waren de toestellen van OnePlus moeilijk te krijgen in Nederland. Nu dat geen probleem meer is, lijkt OnePlus van haar wens om de prijzen van haar high-end toestellen laag te houden afgestapt te zijn. Ondertussen produceert men echter ook smartphones buiten het high-end segment. In 2017 stopte OnePlus met dataverzameling na privacy-klachten. Daarna is er weinig nieuws over privacy-zaken rondom OnePlus, maar de Belgische overheid waarschuwde in 2021 nog wel (zonder al te veel onderbouwing) voor telefoons van OnePlus en een aantal andere Chinese merken.

Voor de kwaliteit hoef je het niet te laten om een Chinese smartphone te kopen, want die is op peil met de kwaliteit van andere merken op de markt. Helaas zijn de prijzen dat ook steeds meer, waardoor het prijsvoordeel kleiner wordt of zelfs vervalt. Op het gebied van privacy lijken de smartphones van OPPO de beste keuze wat Chinese aanbieders betreft.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.