LCD of plasma: Welke televisie is beter voor jou? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

LCD of plasma: Welke televisie is beter voor jou?

Als je op zoek bent naar een flatscreen tv, krijg je ontzettend veel keuze voorgeschoteld. Een van de belangrijkste beslissingen zal zijn of je voor plasma of toch voor LCD gaat. Wat is het verschil eigenlijk? En welke voordelen hebben ze? Hier leggen we het allemaal voor je uit. Zo kun jij de beste beslissing maken!

Het verschil tussen LCD en plasma

Qua uiterlijk zie je bijna geen verschil tussen een plasma of een LCD televisie. Het grote verschil zit hem echter in de technologie van de weergave op het scherm. Bij een plasmascherm worden kleine plasmacellen gebruikt. Deze krijgen elk een specifieke elektrische spanning om licht te creëren. Hierdoor wordt het beeld gecreëerd. Elke plasmacel is dus een minuscule lichtbron.

Bij LCD werkt dit anders. Het staat voor Liquid Crystal Display, en werkt dus met een vloeibare kristaloplossing. Als er elektriciteit door de vloeibare kristallen heen gaat, beginnen ze te bewegen. Hierdoor vindt er contrast plaats tussen de verschillende lichten. Ze produceren dus zelf geen licht, zoals bij plasma televisies, maar filteren het licht zodat het gewenste beeld gecreëerd kan worden.

Bekijk ook:
SpaceX: dit is de waarde van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk

Het verschil in kwaliteit tussen LCD en plasma

Hoewel plasma altijd bekend stond als de tv met de hoogste kwaliteit, wordt het verschil steeds kleiner. Zowel LCD als plasma televisies kunnen haarfijne beelden produceren. Dit komt door de nieuwe LED technologie die wordt toegepast bij LCD televisies.

Toch hebben plasma televisies nog altijd een voorsprong op LCD’s. Dit komt doordat plasma beter en preciezer zwarten kan weergeven. Hierdoor krijg je meer details en beter contrast in donkere scènes. Omdat er bij LCD altijd sprake is van lichtbronnen op de achtergrond, zal een donkere zwart altijd wat licht doorlaten.

De voordelen van plasma

Naast de zwarttinten, heeft plasma nog enkele andere voordelen die LCD’s niet hebben. Over het algemeen hebben ze bijvoorbeeld ook betere kijkhoeken dan LCD’s. Dit betekent dat je schuin tegenover je televisie kunt zitten, en nog steeds een helder beeld te zien krijgt. Dit is dus ideaal voor de wijd opgezette woonkamers. Bij een LCD zal de kwaliteit en kleur achteruit gaan als je niet recht naar de televisie kijkt.

Bekijk ook:
Dit zijn de verwachte Apple releases voor 2024

Plasmaschermen zijn ook in staat om een scherper en natuurlijker beeld te creëren. Door de constante rotatie van de vloeibare kristallen in LCD, kan het beeld af en toe wazig zijn – vooral bij snelle beweging op het scherm.

Voordelen van LCD

Een groot voordeel van LCD is dat het stukken goedkoper kan zijn dan plasma. Daarnaast verbruikt een LCD minder energie, waardoor je ook op de lange termijn kosten zult besparen. Er zijn zelfs ECO modellen op de markt, die nog zuiniger zijn.

Ook zijn LCD’s een stuk lichter, waardoor ze makkelijk op de muur te monteren zijn. Een ander belangrijk punt is dat een LCD televisie over het algemeen langer meegaat dan een plasma televisie.

Televisie kopen

Het kan lastig zijn om het perfecte televisiemodel voor je woning te vinden. Daarom is het belangrijk om veel mogelijkheden te hebben, zodat je alle voor- en nadelen met elkaar kunt vergelijken. Uiteindelijk is een televisie aankopen natuurlijk een leuke bezigheid. Doe dus goed onderzoek, en geniet ervan!

832

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.