Eerste 4G netwerk op de maan komt eraan 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Eerste 4G netwerk op de maan komt eraan

Het gaat nog een paar jaar duren, maar Nokia heeft aangekondigd dat zij aan de slag gaan met het ontwikkelen van een eerste mobiel netwerk op de maan. Goed nieuws dus voor de astronauten die tegen die tijd naar de maan gaan in het kader van semi-permanente bewoning. Er kan dan gewoon gebeld en gegamed worden.

De Finse fabrikant heeft aangegeven dat zij de opdracht heeft gekregen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een 4G netwerk op de maan aan te leggen. De hiervoor benodigde apparatuur zou over ongeveer twee jaar, eind 2022, met een maanlander naar de bestemming moeten worden gebracht.

Weer mensen naar de maan

De Amerikanen zijn inmiddels weer bezig om grote stappen te maken met hun maanreizen. Men wil daar in 2024 weer mensen hebben. Op de vraag waarom ze niet eerder terug zijn geweest is het antwoord simpel: na het einde van het Apollo-maanproject in 1972 ging het geld naar de spaceshuttle en ruimtestations in een baan om de aarde.

Bekijk ook:
Elektrische step kopen? Dit zijn de wetten en regels

Kostbaar project

NASA heeft de komende jaren miljarden extra nodig voor het maanproject. Het Congres moet hier nog een besluit over nemen. Wel is er al een nieuw ruimtevaartuig gebouwd voor missies naar de maan en verder: de Orion-capsule. Daarnaast wil NASA samen met internationale partners een klein ruimtestation in een baan om de maan bouwen, de Gateway. Het nieuwe maanprogramma heeft ook al een naam: project Artemis, naar de tweelingzus van de Griekse god Apollo.

Betrouwbaar en hoogwaardig communicatienetwerk

Het hoofd techniek van Nokia geeft aan dat betrouwbare en hoogwaardige communicatienetwerken essentieel zijn voor menselijk leven op de maan. Astronauten zouden een 4G-verbinding onder meer kunnen gebruiken voor het op afstand besturen van wagentjes, navigatie en het versturen van videobeelden. Vooralsnog heeft de Amerikaanse tak van Nokia 14 miljoen dollar beschikbaar gekregen om zendapparatuur te bouwen die sterk genoeg is om de reis door de ruimte en de omstandigheden op de maan te kunnen doorstaan. Er is bewust nog niet voor 5G gekozen omdat dit zich nog niet genoeg heeft bewezen om ook in de ruimte te kunnen functioneren.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.