4 cruciale fouten die je waarschijnlijk maakt op het gebied van online veiligheid 13
Saved Read later
Deel dit bericht

4 cruciale fouten die je waarschijnlijk maakt op het gebied van online veiligheid

Cybercriminaliteit maakt steeds meer slachtoffers. Helaas geven de meeste mensen hun online veiligheid niet de aandacht die het verdient, met alle gevolgen vandien. Hackers kunnen met je persoonlijke gegevens identiteitsfraude plegen en je grote sommen geld afhandig maken. In deze blogbijdrage zullen we kijken naar enkele veelvoorkomende valkuilen waar mensen in trappen als het gaat om online veiligheid. Veel van deze punten lijken misschien vanzelfsprekend, maar toch wordt er in de praktijk wel eens aan voorbijgegaan.

Online veiligheid in gevaar

We worden regelmatig geconfronteerd met berichten over datalekken en cyberaanvallen. Hoe meer slachtoffers daarbij vallen, hoe groter de kans dat deze incidenten de kranten of het nieuws halen. Zo gaat het datalek waar Yahoo in 2014 mee te kampen had, nog steeds de boeken in als het grootste datalek in de geschiedenis. Daarbij waren accountgegevens van een miljard gebruikers in verkeerde handen gevallen. Heb je wel eens online een kaartje gekocht voor een pretpark, dierentuin of evenement? Dan is de kans groot dat ook jouw gegevens betrokken waren bij het datalek bij Ticketcounter in 2021.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van succesvolle cyberaanvallen. De realiteit is echter dat er in 2021 zo’n 25.000 keer melding is gemaakt van datalekken bij de Autoreiteit Persoonsgegevens. Wat we in de kranten lezen, vormt dus maar het tipje van de ijsberg. Bij 9% van de gemelde datalekken was er sprake van een succesvolle cyberaanval. Bedrijven en organisaties die met persoonsgegevens werken, hebben zelf al de grootste moeite om al hun data te beschermen. Het is dan ook geen overbodige luxe om ook als individu de nodige maatregelen te treffen.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

4 Cruciale fouten

Je hoeft geen IT-expert te zijn om deze maatregelen te treffen. Het zijn in de regel hele simpele oplossingen waarmee je ontzettend veel ellende kunt voorkomen. Toch laten veel internetgebruikers dit na. Daarom zetten we hier nog een keer de grootste valkuilen voor je op een rij:

1.  Openbare netwerken gebruiken

Als je geen enkel risico wilt lopen, gebruik je uitsluitend je eigen thuisnetwerk. Mits je deze beveiligd hebt met een goed wachtwoord. Probeer het regelen van bijvoorbeeld je bankzaken te bewaren voor als je thuis bent. Wil je toch buitenshuis internetten, dan ben je meestal aangewezen op openbare netwerken. Helaas zijn deze, veelal gratis, openbare netwerken uitermate kwetsbaar voor hackers.

Vaak zijn ze niet eens beveiligd met een wachtwoord. Iedereen kan daardoor op hetzelfde netwerk surfen, ook hackers die jouw online activiteiten willen volgen. Hackers kunnen ook valse netwerken opzetten, de zogenaamde ‘evil twinnetwerken’. De naam van het valse netwerk lijkt heel erg op de naam van het originele netwerk.

Als je toch verbinding wilt maken met een openbaar netwerk, schakel je het best eerst een VPN in. Je voegt daarmee een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Je gegevens worden via een versleutelde tunnel uitgewisseld met de VPN-server, die ook nog eens je IP-adres afschermt.

2.  Wachtwoorden hergebruiken

Voor elke webshop, digitale dienst of social mediakanaal moet er weer een account worden aangemaakt. Als je eenmaal een goed wachtwoord hebt bedacht, is het soms verleidelijk om dit wachtwoord meerdere keren te gebruiken. Daarmee neem je wel een groot risico voor lief. Als één van je accounts betrokken was bij een datalek, kunnen hackers met hetzelfde wachtwoord ook toegang krijgen tot andere accounts. Het is dus van cruciaal belang dat je voor elk account een nieuw, uniek en moeilijk te raden wachtwoord gebruikt. Om al je wachtwoorden veilig op te slaan, kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager.

Bekijk ook:
Dit zijn de laatste virtual reality trends

3.  Updates negeren

Een melding dat er een nieuwe update beschikbaar is, komt eigenlijk nooit op het ideale moment. Omdat een update doorgaans wat tijd in beslag neemt, stellen veel mensen de update uit tot een gunstiger moment. Maar van uitstel komt afstel en zo loop je ook de nieuwste beveiligingsupdates mis. Voer updates daarom onmiddellijk uit zodra ze beschikbaar zijn.

4.  Te snel akkoord gaan

Algemene voorwaarden en privacyverklaringen omvatten nogal wat tekst. Het is dan ook best begrijpelijk dat je niet altijd evenveel zin hebt om deze lange lappen tekst grondig door te lezen. Je vertrouwt erop dat het wel goed zit en je klikt op ‘Akkoord’. Toch is het ontzettend belangrijk om te weten waar je precies mee akkoord gaat. Voor je het weet heb je toestemming gegeven om je gegevens te delen met derden. Of geef je een app zomaar toegang tot al je foto’s en contacten.

Het is het best om alles goed door te lezen. Heb je daar geen tijd voor of zin in? Dan kun je ook gewoon gebruikmaken van de zoekfunctie. Op een Windows PC druk je dan gelijktijdig op ‘Ctrl’ en ‘F’. Zoek naar woorden als ‘GPS’, ‘gegevens’ en ‘derden’ om snel naar de juiste plek in het document te navigeren.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.