Wie is Alex Kroes, de beoogde nieuwe algemeen directeur van Ajax
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Wie is Alex Kroes, de beoogde nieuwe algemeen directeur van Ajax?

Het afgelopen seizoen verliep dramatisch voor de meest succesvolle voetbalploeg van Nederland. Ajax wist voor het eerst in jaren geen enkele prijs te pakken. Ook in de Champions League liep het snel mis en overleefde de club de groepsfase niet. Er wel een aantal negatieve records genoteerd, zoals de grootste nederlaag in een internationaal toernooi en de langste reeks van wedstrijden in de eredivisie zonder overwinning. De matige resultaten kostten twee trainers de kop. Ook op bestuurlijk niveau liep het niet soepel.

Het eerste probleem: afscheid van technisch directeur Overmars

Mark Overmars was een groot succes als technisch directeur van de club, die uitstekende zaken deed op het gebied van inkopen en verkopen van de selectie. Nog voor het seizoen 2022/2023 begon, nam hij afscheid. Weliswaar was dit op eigen initiatief, maar het was duidelijk dat zijn positie onhoudbaar was geworden vanwege vermeende grensoverschrijdende activiteiten binnen de club.

Bekijk ook:
Ajax- en Feijenoordfans topscoorders in boeteklassement

De algemeen directeur en voormalig topkeeper, Edwin van der Sar, nam tijdelijk de functie van technisch directeur waar met behulp van enkele stafleden. Het werd geen succes waarbij uiteraard de slechte prestaties van het eerste elftal een grote rol speelden. Na een grote hoeveelheid kritiek nam Van der Sar toch nog onverwacht afscheid van de club. Zelf gaf hij aan vermoeid te zijn na 10 jaar de functie te hebben vervuld. De zoektocht naar een opvolger werd nog meer urgent toen Van der Sar getroffen werd door een ernstige hersenbloeding waarvan hij momenteel herstellende is. Inmiddels is zijn beoogde opvolger gevonden: Alex Kroes.

Wie is Alex Kroes?

Alex Kroes (1974) heeft een voetbalverleden bij Ajax. In zijn jeugdjaren speelde  hij daar enige tijd maar maakte nooit de overgang naar de professionals. Hij studeerde bedrijfseconomie en begon in eerste instantie een telemarketingbedrijf. Maar voetbal bleef kriebelen. In 2000 richtte hij samen met een vriend Sports Entertainment Group op. Deze voetbalmakelaardij werd de grootste van Nederland met cliënten zoals Robin van Persie en Memphis Depay. In 2018 werd SEG verkocht aan een investeringsmaatschappij. Een jaar later werd Kroes grootaandeelhouder en bestuurder van de Go Ahead Eagles in Deventer. Toen hij de club verliet (en zijn aandelen verkocht) was Go Ahead Eagles volgens de ranking van de KNVB de financieel meest gezonde club in Nederland. Ook waren de Eagles gepromoveerd naar de eredivisie.

Bekijk ook:
Dit wordt het salaris van Ajax aanwinst Maurice Steijn

Op 1 december 2022 werd Kroes benoemd tot directeur International Football Strategy van AZ. Zoals zijn titel al duidelijk maakte, was het zijn taak om AZ vooral op internationaal gebied vooruit te helpen. Op 2 augustus 2023 maakte Ajax bekend dat de club Alex Kroes wil aan stellen als algemeen directeur. Er is echter nog een kwestie die geregeld moet worden. Kroes kan zijn contract bij AZ weliswaar opzeggen, maar daarin staat een concurrentiebeding van 1 jaar. Ajax en AZ zullen hieromtrent dus een (financiële) regeling moeten treffen. Tot dusverre is deze nog niet overeen gekomen.

Poll Is Alex Kroes een goede keus als algemeen directeur van Ajax?

Ja52.6%
Nee31.6%
Weet niet15.8%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.