Twintig clubs in de Eredivisie? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Twintig clubs in de Eredivisie?

De keuze van de KNVB om het hele voetbalseizoen te schrappen op professioneel niveau schiet in het verkeerde keelgat. Voetbalclubs De SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap spannen een kort geding aan tegen de KNVB. De clubs stonden respectievelijk eerste en tweede in de Keuken Kampioen divisie.

Oneerlijk besluit van de KNVB

De KNVB besloot eerder dat de voetbalcompetities niet meer door zullen gaan vanwege het coronavirus. Maar met een voorsprong van tenminste zeven punten en nog negen wedstrijden te spelen leek het wel zeker dat beide clubs zouden promoveren naar de eredivisie. Het zou voor beide clubs een flinke som geld opleveren als ze zouden promoveren. Bij SC Cambuur is de situatie  zo schrijnend dat een faillissement door dit besluit niet kan worden uitgesloten.

Bekijk ook:
Bijzondere voetbalrecords in de Eredivisie

Twintig clubs naar de Eredivisie

SC Cambuur en De Graafschap hebben dan ook de handen ineengeslagen en dagen de KNVB voor de rechter voor een kort geding. De clubs zouden beide graag willen promoveren naar de Eredivisie. Een dergelijk besluit kan worden genomen en zou in theorie ook zeker haalbaar moeten zijn.

Nederland is één van de weinige landen waar op dit moment 18 clubs in het hoogste niveau van betaald voetbal spelen. In de grote competities om ons heen, zoals Spanje, Engeland en Frankrijk wordt al jarenlang gespeeld met twintig clubs. Het resultaat zou echter wel betekenen dat er vier extra wedstrijden gespeeld moeten worden per seizoen.

Inkomstenstijging

Een competitie met 20 teams zou betekenen dat clubs een inkomstenstijging te wachten staat. Er komen namelijk twee thuiswedstrijden bij. En dit zijn weer twee wedstrijden met onder andere kaart- en horecaverkopen die ze anders niet zouden hebben. Meer inkomsten en meer omzet. Uiteindelijk zal dit leiden tot een verbetering van het Nederlandse betaalde voetbal.

Mogelijk minder televisieinkomsten

Een belangrijke inkomstenbron voor de clubs in het betaald voetbal zijn de televisiegelden. Hier is een standaard bedrag voor afgesproken, maar deze pot zou, door de komst van twee extra clubs nu onder twintig teams moeten worden verdeeld.

Bekijk ook:
EK voetbal 1988 Quiz

Maar hoe spelen we 38 wedstrijden?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Met de komst van twee extra clubs moeten er vier extra wedstrijden per club worden gespeeld. 38 wedstrijden in totaal dus. Het seizoen 2020/2021 zal een ontzettend krap seizoen worden. Er staan maximaal 33 weekenden op de kalender van het seizoen. Dit komt onder andere door een verlate start van het seizoen en het EK van 2021.

Er zullen dus minimaal zeven midweekse speelrondes nodig zijn om alle wedstrijden te spelen. Maar daar blijft het niet bij. Ook de KNVB-beker en de internationale toernooien gaan gewoon door. Het zou een extreem druk seizoen worden voor de clubs.

Kort geding

Het kort geding van de twee clubs uit de Keuken Kampioen divisie zal plaatsvinden op 8 mei. Wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd hoe dit verder opgepakt zal worden.

Bekijk ook:
Top 10 best betaalde sporters

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.