in ,

Is TikTok geschikt voor kinderen?

is tiktok geschikt voor kinderen
Franck/Unsplash.com

TikTok gaat strengere regels invoeren voor de minderjarige gebruikers op zijn platform. Vooral de kinderen tussen de dertien en vijftien jaar krijgen meer beperkingen. Wij vroegen ons af of TikTok wel geschikt is voor kinderen en jongeren als er beperkingen opgelegd moeten worden.

TikTok regels minderjarigen

Wanneer je naar een video kijkt van iemand wiens account aangeeft dat hij tussen de 13 en 15 jaar is, kan je hier niet meer op reageren als je niet bevriend bent met het account. De jonge gebruikers mogen zelf kiezen of alleen vrienden of helemaal niemand mag reageren op hun video’s. Daarnaast worden accounts van 13-15 jarigen niet meer aanbevolen voor andere gebruikers.

Het downloaden van filmpjes is alleen nog toegestaan voor video’s die gemaakt zijn door gebruikers van 16 jaar en ouder. Tieners vanaf 16 jaar kunnen zelf aangeven of hun video’s gedownload mogen worden. Vooralsnog staat die optie nu standaard uit, tenzij de gebruiker zelf iets anders beslist.

Bekijk ook:
Coronabesmettingen blijven oplopen op scholen - POLL: hoe nu verder?

Ook is het niet meer mogelijk om de duet- of stitchfunctie te gebruiken bij minderjarige gebruikers. Dit kan pas wanneer de originele video gemaakt is door iemand van 16 jaar of ouder, en als deze persoon die instelling aan heeft staan. Deze optie staat voor 16 en 17 jarigen nu standaard op ‘vrienden’.

Family Pairing TikTok

Het is voor ouders mogelijk om mee te kijken naar wat hun kind allemaal uitspookt op TikTok. Met Family Pairing krijgen de ouders een aantal nieuwe mogelijkheden om hun kind op een afstand te begeleiden. Zo kunnen ouders zelf instellen of hun kind wel of niet naar bepaalde inhoud, gebruikers, hashtags of geluiden kan zoeken en kan de schermtijd ingesteld worden. Ook kan er gekozen worden voor een beperkte modus. Hierdoor wordt de weergave van inhoud die mogelijk niet geschikt is voor een breed algemeen publiek beperkt in de For You feed van het kind.

Bekijk ook:
Poll: Ben je voorstander van een avondklok?

Is TikTok geschikt voor kinderen?

Omdat iedereen vrij is om te doen en laten wat zij willen met hun eigen filmpjes, kan het lastig zijn om te reguleren wat jouw kind te zien krijgt. Hier heb je natuurlijk wel de Family Pairing optie voor, maar niets is perfect. Daarnaast vinden de kinderen van tegenwoordig overal wel een omweg voor aangezien zij vaak slimmer zijn met de huidige elektronica dan ons. Moeten we kinderen wel op een app laten waar vrouwen zo veel mogelijk likes proberen te verzamelen in zo weinig mogelijk kleding? En waar al meerdere keren filmpjes zijn opgedoken van mensen die zichzelf door het hoofd schieten, ophangen of andere schokkende acties? Is de leeftijdsgrens van 13 wel oud genoeg? En moeten de filmpjes niet afgeschermd worden zodat je alleen met een account de filmpjes kunt bekijken om zo de nog jongere gebruikers te beschermen? Wij zijn benieuwd hoe jij hierover denkt.

Bekijk ook:
Poll: Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire?

 

Bekijk ook:

 • Vraag van

  Is TikTok geschikt voor jongeren?

  • Ja
  • Nee
  • Ja, onder toeziend oog
 • Vraag van

  Moet het verplicht worden om een account te hebben om filmpjes te bekijken?

  • Ja, de jongste kinderen kunnen nu veel te makkelijk meekijken zonder toezicht
  • Nee, laat ze lekker doen wat ze willen
Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verslaafd aan je smartphone? Met deze tips kick je af

Top 10 meest gedownloade mobiele games in 2020