Kabinet stapt op vanwege toeslagenaffaire, goede beslissing? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Kabinet stapt op vanwege toeslagenaffaire, goede beslissing?

Het kabinet Rutte III stapt vandaag op vanwege de toeslagenaffaire. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nemen gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het debacle waarbij duizenden ouders ten onrechte werden bestempeld als fraudeurs en daardoor in de problemen kwamen. Het kabinet zal demissionair verder gaan, totdat er een nieuw kabinet plaatsneemt na de volgende verkiezingen op 17 maart. 

Wat vindt je van dit besluit? Maakt het kabinet een goede beslissing om nu op te stappen? Of zijn de gevolgen buiten proportioneel? Laat het weten in de onderstaande poll en/of laat een comment achter!

Ongekend Onrecht

Vorige maand presenteerde de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag het rapport Ongekend Onrecht. In haar snoeiharde rapport constateerde de commissie dat bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslag grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. En dat veel ouders hierdoor in de problemen zijn gekomen doordat ze ten onrechte werden bestempeld als fraudeur. De commissie legde de schuld hiervan bij zowel de belastingdienst, de wetgever en de rechtszaak.

Rutte III stapt op

Het rapport sloeg in als een politieke bom. De vraag was welke gevolgen het rapport zou hebben in Den Haag. Er werd flink gespeculeerd over de consequenties, maar vandaag is er eindelijk duidelijkheid verschaft. Het volledige kabinet Rutte III neemt de politieke verantwoordelijkheid en stapt op. Bijna alle ministers gaan wel demissionair verder, totdat een nieuw kabinet aantreedt. Zo kan de aanpak tegen het coronavirus zonder onderbreking gewoon verder.

VVD-minister Eric Wiebes vertrekt per direct

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, vertrekt echter per direct uit het kabinet. In tegenstelling tot de andere ministers zal hij dus niet doorgaan als minister in het demissionaire kabinet.

Wiebes was in het kabinet Rutte III staatssecretaris van Financiën. Hierdoor was hij verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Wiebes besloot daarom vandaag per direct op te stappen. In een verklaring stelde hij zich medeverantwoordelijk te voelen voor de toeslagenaffaire. En dat hij met zijn directe vertrek wil bijdragen aan een oplossing en Haagse perikelen wil voorkomen.

Bekijk hieronder de verklaring van Wiebes die verscheen op het twitteraccount van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat:

Minister Cora van Nieuwenhuizen neemt tijdelijk de taken van Wiebes over. Hiermee zal ze naast minister van Infrastructuur en Waterstaat, ook tijdelijk minister van Economische Zaken en Klimaat zijn. Het is de verwachting dat Rutte binnenkort een vervanger voor Wiebes aanstelt.

Reacties op Twitter op het opstappen van Rutte III

Op Twitter reageerde zowel bekende als onbekende Nederlanders op het vertrek van het kabinet.

Zo stelt PVV-leider Geert Wilders dat het een terecht besluit is, maar dat hij ook verwacht dat de verantwoordelijken straks niet meer door gaan als lijsttrekker:

GroenLinks lijsttrekker Jesse Klaver staat ook achter het besluit en kijkt alvast vooruit naar de verkiezingen van 17 maart:

Er wordt ook getwitterd over de rol van Rutte:

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1350068001148690440

Deze twitteraar vroeg zich af wat het nou daadwerkelijk uitmaakt dat het kabinet is gevallen:

Sommige mensen wisten er ook nog een grapje over te maken. Zo reageerde het satirische account van Koningin Máxima als volgt:

Bijna alle kabinetten halen de eindstreep niet in deze eeuw

Kabinet Rutte III zet hiermee de twijfelachtige traditie voort van kabinetten die de eindstreep niet halen in deze eeuw. Zo strandde in 2002 het kabinet Kok II vanwege het eindrapport over de rol die Dutchbat had gehad bij de Val van Srebrenica. In 2003 viel kabinet Balkenende I vanwege interne conflicten. Kabinet Balkenende II viel door de Ayaan-crisis en Kabinet Balkenende IV eindigde voortijdig vanwege een conflict over de militaire missie in Uruzgan. Het eerste kabinet van Rutte strandde ook snel, nadat de PVV niet wilde meewerken aan bezuinigingen tijdens de economische crisis. Rutte II maakte wel de volledige regeerperiode vol.

PvdA lijsttrekker Asscher stapte gisteren ook op

De toeslagenaffaire heeft niet alleen koppen gekost in het kabinet. Gisteren stopte Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken en vicepremier in het kabinet Rutte II. Ook hij was hierdoor deels verantwoordelijk voor het betreffende beleid en de toeslagenaffaire.

In de PvdA kwam Asscher hierdoor steeds meer onder vuur te liggen. Kritische leden eisten eerder al het vertrek van de lijsttrekker. Eerder stelde Asscher ondanks de kritiek niet te willen wijken, maar daar kwam hij gisteren op terug. Lilianne Ploumen neemt voorlopig de taken van Asscher over.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

PvdA moet op zoek naar een nieuwe lijsttrekker

De Partij van de Arbeid moet nu haastig op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. De verkiezingen zijn al over twee maanden, en een gedoodverfde opvolger staat niet klaar. Enkele namen die genoemd worden zijn die van Lilianne Ploumen, Khadija Arib, Ahmed Aboutaleb en Frans Timmermans:

  • Lilianne Ploumen. Ploumen neemt nu de taken van Asscher over als fractievoorzitter. En is een bekend gezicht van de partij. Tussen 2007 en 2012 was ze partijvoorzitter, daarna werd ze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Een prima cv dus, en Ploumen zou daarmee een veilige keuze zijn. Het is echter wel de vraag of ze populair ligt bij de kiezers.
  • Khadija Arib. Arib maakt nu furore als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze staat op de tweede plek in de lijst van de PvdA en zou daarom een logische opvolger zijn. Het is echter de vraag of ze haar rol als voorzitter van de Tweede Kamer wil opgeven voor de nummer 1 positie van haar partij.
  • Ahmed Aboutaleb. De naam van de Rotterdamse burgermeester valt ook regelmatig als het gaat over de opvolger van Asscher. Aboutaleb is erg populair onder de partijleden, maar het is de vraag of hij wil terugkeren naar Den Haag. Daarnaast is hij pas geopereerd aan zijn schildklier, dus het is ook twijfelachtig of hij in topconditie verkeert die zo nodig is tijdens de verkiezingen.
  • Frans Timmermans. Timmermans bleek in 2019 een waar stemmenkanon te zijn voor de PvdA tijdens de Europese verkiezingen. Helaas heeft Timmermans al aangegeven het lijsttrekkerschap niet te ambiëren en hij zal daardoor zijn trucje in maart niet herhalen.

Wie de lijsttrekker wordt zal in de komende weken bekend worden. De PvdA moet echter opschieten, want de verkiezingen staan praktisch om de hoek.

Goede beslissing dat het kabinet opstapt?

Het is nu de vraag wat u vindt van het kabinetsbesluit. Vind jij het terecht dat kabinet Rutte III is opgestapt vanwege de toeslagenaffaire? Of is hier een verkeerde beslissing gemaakt? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een comment achter!

Meer politiek

Wil je meer over politiek lezen? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

  • Stelling: Het aftreden van kabinet Rutte III vanwege de toeslagenaffaire is een terecht besluit.

    • Eens
    • Oneens
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.