Poll: Moeten we mondkapjes verplichten? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moeten we mondkapjes verplichten?

Het is een van dé discussies van dit moment: moeten mondkapjes landelijk verplicht worden in de openbare ruimte? De Nederlandse regering laat het vooralsnog nog bij een zeer dringend advies. Maar andere partijen vinden dat niet genoeg. Zij willen een verplichting.

Wat vind jij? Is een dringend advies genoeg? Of moeten mondkapje worden verplicht? Laat het ons weten in de onderstaande poll. Of laat een comment achter!

Poll: Moeten we mondkapjes verplichten? 15

Tweede corona golf

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: het coronavirus is in Nederland bezig met de tweede golf. Maandenlang hadden we het virus onder controle, maar in de afgelopen weken is de situatie snel veranderd. Per dag komen er duizenden nieuwe besmettingen bij. En ook in de ziekenhuizen wordt het steeds drukker.

Het kabinet kondigde daarom onlangs een reeks van nieuwe maatregelen aan. Met de hoop zo het tij weer te keren. Of die maatregelen effect hebben, weten we over een week. Als de situatie op dat moment niet is verbeterd, dan kunnen we nieuwe maatregelen verwachten.

Poll: Moeten we mondkapjes verplichten? 16

Mondkapje verplichten?

In Den Haag zijn ze flink bezorgd over het snel toenemende aantal besmettingen. Verscheidende maatregelen worden geopperd in de strijd tegen het virus. En een van die opties is dus een mondkapjesverplichting. Tot voor kort zag de Nederlandse regering geen rol weggelegd voor het mondkapje in de strijd tegen corona. Die zouden niet nodig zijn als men overal anderhalve meter afstand zou houden.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Nu het aantal besmettingen weer flink stijgt, keert ook de mondkapjesdiscussie weer terug. In de Tweede Kamer zijn ondertussen steeds meer partijen voorstander van een mondkapjesadvies of plicht. Zij zien het mondkapje als een simpele extra manier om het virus te bestrijden. Het kabinet komt die partijen in hun wens tegemoet. Nu geldt daarom het dringende advies: draag een mondkapje in de openbare ruimte. Het blijft echter bij een advies, het is (nog) niet verplicht.

Het is dan maar de vraag of een “dringend” advies echt effect heeft. Luisteren Nederlanders hier wel naar? Dragen ze nu massaal mondkapjes in de openbare ruimte? Of negeren de meeste mensen dit advies?

Het nut van een mondkapje

Of het dragen van een mondkapje helpt in de strijd tegen corona is echter wel een hevig discussiepunt. Zo stelt het RIVM dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat mondkapjes een besmetting kunnen voorkomen. Waarschijnlijk helpen ze maar voor een klein deel. Andere tegenstanders denken tevens dat mensen lakser worden wanneer ze een mondkapje dragen. En dat daardoor meer risicogedrag ontstaat. Daarnaast hoeven mondkapjes nu aan weinig eisen te voldoen. Daardoor dragen sommige mensen een kapje van slechte kwaliteit. En dat helpt zeker niet tegen de verspreiding.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Voorstanders zien vooral de positieve kant van een mondkapje. Als het al een deel van de besmettingen kan voorkomen, dan is dat al genoeg reden om ze wel te gebruiken. Oftewel: alle kleine beetjes helpen. En zeker in tijden waarin het virus een opmars maakt, kan dat geen kwaad.

Wat is jouw mening over mondkapjes? Ben je voor een verplichting, of is een dringend advies genoeg? Laat het ons weten in de poll of laat een comment achter!

Meer polls over corona

Wil je ook over andere coronaonderwerpen je mening laten weten? Dan zijn de volgende polls wellicht iets voor jou:

 • Question of

  Moeten mondkapjes worden verplicht in de openbare ruimte?

  • Ja, mondkapjes moeten verplicht worden
  • Nee, een dringend advies is genoeg
  • Nee, ik ben tegen het dragen van mondkapjes
 • Question of

  Stelling: Ik draag een mondkapje in de openbare ruimte.

  • Eens
  • Oneens
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.