in ,

Coronabesmettingen blijven oplopen op scholen – POLL: hoe nu verder?

scholen coronavirus

Het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat de scholen zo veel mogelijk open moeten blijven, maar de besmettingen op scholen blijven maar oplopen. De vraag wordt nu dan ook, hoe nu verder? Na besmettingen achter eigen deur, via bezoek of op het werk, staat het aantal besmettingen dat op scholen plaatsvindt nu op de vierde plek. Eerder stonden de verpleeghuizen nog op deze plek.

Besmettingen op scholen

Kinderarts epidemioloog Patricia Bruijning vraagt zich af of er niet meer aanvullende maatregelen nodig zijn om de besmettingen op scholen ook terug te dringen. De scholen sluiten hoeft volgens haar nog niet eens. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het testen van klassen, variabele start- en eindtijden of spreiding van de pauzes. Dit zou mogelijk al een hoop kunnen helpen.

Reactie middelbare scholen

De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, is echter niet zo blij met de uitspraken van Bruijning. Zij zeggen dat deskundigen hun inzichten moeten delen met het Outbreak Management Team (OMT), en niet de aandacht moeten vragen via social media. Er is al genoeg onrust wat betreft het coronavirus, en dit hoeft niet verergerd te worden door meer vragen dan antwoorden te leveren op Twitter. De koepel volgt het advies van het kabinet en zegt op dit moment niet meer te kunnen doen. Het is niet bekend of het OMT praat over het aantal besmettingen op school.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven?

Corona bij tieners

Kinderen vanaf 15 en 16 jaar zijn ernstiger besmettelijk als zij het virus inderdaad hebben. Toch blijft de bovenbouw nog altijd open. Het OMT stelt dat dit alles te maken heeft met het welzijn, de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Meerdere scholen hebben deze week klassen naar huis moeten sturen vanwege coronabesmettingen. Tevens gaat ook niet iedere school hetzelfde om met een coronageval in de klas. Dit verschil is makkelijk uit te leggen. Het protocol bij een coronabesmetting is om de regionale GGD om advies te vragen. Niet iedere GGD geeft hetzelfde advies. Een gebied waar veel besmettingen zijn zal bijvoorbeeld een ander advies geven dan een gebied waar maar een paar gevallen bekend zijn.

Hoe nu verder?

Er zijn verschillende meningen over de uitspraken van Bruijning. Stichting Ouders en Onderwijs stelt dat het OMT met een vernieuwd advies moet komen als daar vanuit medisch oogpunt aanleiding voor is. Het is de bedoeling dat de scholen open blijven, maar als dat niet veilig is dan zal er iets anders geregeld moeten worden. De gezondheid van de kinderen moet altijd op de eerste plek staan.

Bekijk ook:
Loterijpoll: Welke prijs win je liever?

 

Bekijk ook:

  • Moeten er extra maatregelen komen?

    • Ja, aanvullende maatregelen zijn nodig
    • Ja, tijdelijk les op afstand
    • Nee, het gaat prima zo

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coronavirus: hoe staan we ervoor in Nederland?

politici thuis opzoeken

Mag je zomaar bij politici aan de deur staan?