VS democratie
Saved Read later
Deel dit bericht

Zijn de Verenigde Staten nog een democratie?

Als er vroeger in Nederland of elders politiek gekrakeel was, werd er wel eens gewezen op de Verenigde Staten. Dat was een soort baken van democratie en vrijheid. Daar werkte het systeem beter met een president die werd gecontroleerd door het Congres. De politiek als geheel wist zich onder de loep van een kritische en machtige pers. Wie zich onrechtmatig behandeld voelde door de politiek kon voor de rechter zijn gelijk proberen te halen. Uiteraard waren er soms problemen zoals met een corrupte president als Richard Nixon. Ook onder de politieke kopstukken zat wel eens een rotte appel in de mand. Maar het systeem werkte, totdat 1 man dat compleet afgebroken lijkt te hebben.

Trump de Grote?

Zonder de juiste papieren mag je daarover geen oordeel vellen, maar het zou niemand verbazen als Trump een narcist is. Mensen met die afwijking vinden zichzelf overal het beste in en laten dat ook blijken. Als iemand het niet met hen eens is, staan ze keihard terug, Het maakt dan niet meer uit of dit een goede vriend of zelfs meer is geweest. Echt geloven dat iemand ze zou kunnen verslaan zal nooit in ze opkomen. Leden van zijn staf hebben gefluisterd dat Trump soms wel een uur keek naar beelden van zijn tegenstander: Joe Biden. Bij die gelegenheden zei hij dan meerdere malen hardop: ‘Verliezen van hem? Dat zal nooit gebeuren.' Dat bleek een vergissing.

Bekijk ook:
Joe Biden maakt een goede kans om president van Amerika te worden

De VS als dictatuur?

Het is beslist voorstelbaar dat Trump er zelf 100% van overtuigd is dat zijn verkiezingsnederlaag alleen maar te wijten kon zijn aan bedrog. Nog steeds heeft hij niet toegegeven dat Biden door het volk is verkozen tot de nieuwe president. Veel mensen in de VS en daarbuiten hebben serieus gedacht dat Trump over zou gaan tot het plegen van een staatsgreep. Er waren signalen door benoemingen in de top van de militaire hiërarchie. Ook zullen we nooit weten wat er gebeurd zou zijn als bij de bestorming van het Capitool slachtoffers onder de politici zouden zijn gevallen. In ieder geval was duidelijk Trump pas nadien onder druk werd gezet om het geweld te veroordelen. Ook was dit blijkbaar het moment dat hij besefte dat hij zijn hand zou overspelen door niet te vertrekken uit het Witte Huis.

Bekijk ook:
Trump versus TikTok

De Grand Old Party

De Republikeinen noemen ze ook graag de GOP, oftewel de Grand Old Party. Nadat Trump verslagen was, leek het er even op dat de partij ook afscheid zou nemen van de verslagen president. Dat is echter niet gebeurd. Door zijn houding van anti-politiek, anti-ambtenarij en anti-pers heeft Trump miljoenen kiezers achter zich gekregen. Die luisteren alleen naar Trump of media die hem goedgezind zijn. De rest beschouwen ze als leugens. Hun invloed is momenteel zo groot dat een Republikein bijna niet verkozen kan worden zonder steun van Trump. Ook heeft Trump zoveel verkiezingsfondsen verzameld dat een tegenkandidaat voor een Republikeinse tegenstander van Trump daar flink van kan profiteren. Republikeinen zijn misschien niet allemaal voor Trump, ze kennen wel de politieke realiteit van het moment.

Stemmen VS

Het schandaal van Georgia

Georgia is een van de swing-staten die in 2020 door Biden is gewonnen. In het verleden stemde deze staat vrijwel altijd voor een Republikein. De winst van Biden is te danken aan het grote aantal Afro-Americans dat in 2020 voor het eerst heeft gestemd en vaak per post. Trump sprak over fraude maar daarvan bleek geen sprake. Toch hebben de Republikeinen in Georgia de voorwaarden voor de verkiezingen aangescherpt. Volgens zeggen om fraude te voorkomen. Maar oordeel zelf:

  • Per post stemmen is alleen nog mogelijk in noodgevallen.
  • Kiezers moet zich beter legitimeren (veel arme Afro-Amerikanen hebben daar geen geld voor).
  • Er komen minder verkiezingslokalen in de arme wijken.
  • Uitreiking van drankjes of hapjes aan kiezers die in de rij staan is verboden (voor de nu al schaarse verkiezingslokalen in arme wijken staan vaak erg lange wachtrijen. Vrijwilligers zorgden voor een verfrissing of een hapje).

Biden noemde de maatregelen ondemocratisch en on-Amerikaans. Maar ook als president kan hij daar niets aan veranderen. De staten beslissen over de procedures bij verkiezingen en de meerderheid beslist.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.