Hebben vampiers echt bestaan?

0 Shares

We kennen vampiers allemaal van films zoals Dracula, Van Helsing en Twilight. Mysterieuze wezens die meesters zijn in het verleiden van mensen, om ze daarna compleet leeg te zuigen en hun karkassen te voeren aan de honden in de kasteeltuin. Ze behoren tegenwoordig tot folklore, maar vroeger was men ervan overtuigd dat ze bestonden. Maar was dat zo? Hebben vampiers echt bestaan?

Gravin Elizabeth Báthory

In Hongarije leefde rond 1600 een gravin in een landhuis. Ze was lid van de Koninklijke familie daar, dus kon ze praktisch doen wat ze wilde. De sadistische vrouw nam dienstmeiden in huis, die ze vervolgens vermoordde om in het bloed van haar slachtoffer te kunnen baden. Ze dronk het bloed ook, hiermee dacht ze voor eeuwig jong te blijven. Bram Stoker haalde zijn inspiratie mede uit dit verhaal om het boek Dracula te schrijven.

Richard Chase

Deze seriemoordenaar gedroeg zich in de jaren 70 als een echte vampier. Hij verleidde zijn slachtoffers, nam ze mee naar huis en verdoofde ze daar met een slaapmiddel. Vervolgens dronk hij hun bloed en dumpte hij de lichamen. Hij dronk ook het bloed van een zes maanden oude baby. In totaal maakte hij zes slachtoffers. Tegenover de rechter verklaarde Chase dat hij een vijfhonderd jaar oude vampier was en niet kon sterven. Hij stierf uiteindelijk aan een overdosis antidepressiva.

De vampier van Venetië

In Venetië hebben archeologen in 2006 het lichaam van een 16de-eeuwse vrouw opgegraven. Ze had een baksteen tussen haar kaken en een houten staak in haar borst. Middeleeuwse teksten bij het lichaam wijzen erop dat men dacht dat de vrouw een vampier was. In die tijd werd er wel vaker een melding gemaakt over ondoden die dorpen en steden onveilig maakten. De vrouw in dit verhaal werd waarschijnlijk het slachtoffer van massahysterie tijdens de uitbraak van de zwarte pest in het gebied.

Vlad de spietser

Bram Stoker schreef in 1897 de roman Dracula. Zoals hierboven beschreven haalde hij de inspiratie voor zijn boek uit het verhaal van Gravin Elizabeth Báthory, maar ook uit de legende van een Hongaarse krijgsheer, genaamd Vlad Dracula (zoon van Dracul). De man vocht in die tijd tegen het Ottomaanse rijk en was berucht om het spietsen van zijn vijanden. Volgens de legende liet hij ooit een compleet leger spietsen. Het bos van de doden zorgde ervoor dat zijn bloeddorstige reputatie mythische vormen aannam. Het bloed van zijn vijanden bewaarde hij in kruiken. Men zegt dat hij er bij elk diner van dronk om onoverwinnelijk te worden.

One Comment

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.